Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wg Data wydania
Teraz wyświetlane 1 - 20 z 64
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Brak dostępu Wstęp do teorii optymalnych połowów. Wyd. 3 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1997) Kompowski, Andrzej; Horbowy, Jan; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Morski Instytut Rybacki w GdyniPozycja Open Access Podstawy ekologii wód(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1998) Chojnacki, Juliusz Cezary; ; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998) Bogusławska-Wąs, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPróby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę przypowierzchniową i przydenną. Wszystkie badania ilościowe mikroflory analizowanych środowisk wykonano zgodnie z zalecanymi metodami. Wyizolowane drożdżaki identyfikowano metodami standartowymi na podstawie cech makro- i mikroskopowych oraz potwierdzano przynależność rodzajową i gatunkową przy wykorzystaniu API-testów. Ocenę aktywności enzymatycznej oparto na zestawie 19 hydrolaz z zastosowaniem substratów chromatogennych. Pomiary wskaźników fizyko-chemicznych wody ograniczono do temperatury, pH, tlenu i przewodności elektrolitycznej właściwej. Ustalono, że liczebność drożdżaków w osadach dennych Zalewu Szczecińskiego jest znacznie wyższa od ilości tych grzybów w wodzie. Najintensywniejszy rozwój grzybów w osadach przypada na okres wiosenny i możliwy jest również jesienią, w wodzie natomiast największą ilośc badanych mikroorganizmów stwierdzono w okresie letnim. Ustalono korelację pomiędzy ilością grzybów a przewodnictwem elektrolitycznym właściwym. Analiza jakościowa badanych mikocenoz wykazała, że dominującymi rodzajami drożdżaków w osadach i w wodzie były Candida i Rhodotorula, natomiast dominującymi gatunkami Candida famata i Rhodotorula glutinis. Wykazano, że badane szczepy grzybów charakteryzują się wysoką aktywnością proteolityczną, średnią lipolityczną i niską amylolityczną. W zakresie badanych enzymów rodzaju Rhodotorula był grupą grzybów o najwyższym stopniu aktywności. Materiał poddany analizie pochodził z czterech stałych miejsc na Zalewie Szczecińskim. Wyznaczone stacje badawcze różniły się między innymi warunkami hydrochemicznymi i biologicznymi oraz procesami mieszania wody.Pozycja Open Access Analityczne podstawy hydrochemii(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Kubiak, Jacek; Tórz, Agnieszka; Nędzarek, Arkadiusz; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Gospodarka rybacka na wodach otwartych : przewodnik do ćwiczeń. Wydanie 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Filipiak, Jarosław; Trzebiatowski, Rajmund; Sadowski, Jacek; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Chów ryb : przewodnik do ćwiczeń. Wydanie 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Sadowski, Jacek; Trzebiatowski, Rajmund; Filipiak, Jarosław; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Podstawy ekologii i ochrony środowiska : (miniskrypt)(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2000) Chojnacki, Juliusz C.; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii ŻywnościPozycja Open Access Systematyka krągłoustych i ryb : przewodnik do ćwiczeń. Wyd. 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2001) Krzykawski, Stanisław Waldemar; Więcaszek, Beata Jolanta; Keszka, Sławomir Dariusz; Antoszek, Artur Jan; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Widłonogi z rodzaju Achtheres (Copepoda: Lernaeopodidae) - próba wyjaśnienia przynależności gatunkowej form pasożytujących u okonia (Perca fluviatilis) i sandacza (Sander lucioperca)(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001) Kempter, Jolanta; Piasecki, Wojciech promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wpływ temperatury na tempo i przebieg embriogenezy u ryb(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001) Bonisławska, Małgorzata; Winnicki, Aleksander promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa;Badania przebiegu embriogenezy w jajach ryb inkubowanych w różnych temperaturach wykazały że: 1) czas rozwoju zarodkowego mierzony w jednostkach termicznych trwa najdłużej w temperaturach najniższych, średnio w optymalnych i najkrócej w skrajnie wysokich, charakterystycznych dla rozrodu danego gatunku; 2) największy odsetek wylęgniętych osobników w dobrej kondycji pochodził zawsze z jaj inkubowanych w przedziałach temperaturach optymalnych dla danych gatunków ryb; 3) proces wykluwania się zarodków w próbie (miocie) i długość jego w czasie uzależniony jest od termiki wody, a wykluwające się osobniki poszczególnych gatunków, w zależności od pory roku w jakiej rozwój przebiegał różnią się stadium rozwoju i stopniem przygotowania do samodzielnego bytowania w wodzie; 4) zastosowanie współczynnika S/V (powierzchnia:objętość) umożliwiło wykrycie zależności między jego wartością a tempem rozwoju, gdyż ta wartość ma bezpośrednie przełożenie na ilość dyfundującego O2 do wnętrza jaj w warunkach zróżnicowanej termiki inkubacji.Pozycja Open Access 50 lat Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności(AMP Studio Paweł Majewski, 2001) Kołakowski, Edward redaktorPozycja Open Access Zmienność cech powierzchniowych listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Iwański, Robert Zbigniew; Dąbrowski, Waldemar promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Mikrobiologia żywności : skrypt do ćwiczeń z mikrobiologii żywności. Cz. 1(Wydanictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2002) Daczkowska-Kozon, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo-lipidowe u szczura(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Sadowska, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaCelem pracy było określenie wpływu kontrolowanej i niekontrolowanej suplementacji witaminami diety, w której pełne ziarna pszenicy, kukurydzy i kasza jęczmienna (dieta standard) zostały zastąpione mąką i sacharozą (dieta zmodyfikowana), na: stężenia wybranych składników krwi (glukoza, triacyloglicerole, cholesterol), zmiany masy ciała, odkładanie tłuszczu okołonarządowego i skład jego kwasów tłuszczowych, a także skład chemiczny tkanki mięśniowej u szczura. Doświadczenie przeprowadzono w wiwarium Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka na 180 samcach i 180 samicach szczura w 8 miesiącu życia. Zwierzęta podzielono na 4 grupy: I - żywiona dietą standard, II - dietą zmodyfikowaną, III - dietą zmodyfikowaną + suplementacja niekontrolowana, IV - dietą zmodyfikowaną + suplementacja kontrolowana. Stwierdzono, że niekontrolowana suplementacja diety obniżała pobieranie paszy i stężenie glukozy, podwyższała stężenia lipoprotein krwi, prowadziła do gromadzenia mięśniowej i okołonarządowej tkanki tłuszczowej i zmieniała jej skład kwasów tłuszczowych. Suplementacja kontrolowana podwyższała stężenia lipoprotein krwi i prowadziła do gromadzenia tłuszczu okołojelitowego u samców.Pozycja Open Access Wpływ mieszanek przyprawowych na przemiany związków azotowych w dojrzałych serach podpuszczkowych w czasie przechowywania(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Dmytrów, Izabela; Jasińska, Małgorzata promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaAnalizowano wpływ mieszanek przyprawowych stosowanych w serowarstwie na przemiany związków azotowych dojrzałych serów podpuszczkowych w okresie przydatności do spożycia (określonym przez producenta) w czasie chłodniczego przechowywania. Przebadano sery podpuszczkowe dojrzewające z dodatkiem i bez dodatku mieszanek przyprawowych wyprodukowane przez 4 producentów krajowych (salami, śmietanowy, strzelecki, Rarytas). Jakość sensoryczną serów badawczych oceniano metodą opisową na podstawie Polskiej Normy i Norm Zakładowych uwzględniając następujące wyróżniki: kształt, wygląd skórki, barwa, konsystencja, tekstura, oczkowanie, smak i zapach serów. Analiza chemiczna wykonana w początkowym i końcowym okresie przechowywania obejmowała oznaczenie zawartości wody, tłuszczu oraz soli kuchennej. O stopniu zaawansowania przemian biochemicznych związków azotowych wnioskowano na podstawie oznaczeń zawartości azotu rozpuszczalnego i niebiałkowego w ekstrakcie kwasu trichlorooctowego metodą Kiejdahla oraz azotu aminowego metodą Pope'a i Stevens'a. Każdorazowo w badanych serach oznaczono kwasowość czynną oraz miareczkową w °SH. Do oceny stopnia degradacji poszczególnych frakcji kazeiny wykorzystano elektroforezę na żelu poliakrylamidowym (SDS-PAGE). Sery podpuszczkowe z przyprawami charakteryzowały się intensywniejszą barwą, twardszą konsystencją, oraz pikantnym i bardziej słonym smakiem. Mieszanki przyprawowe nie wywierały istotnego wpływu na kwasowość miareczkową analizowanych serów, natomiast sery z dodatkiem przypraw osiągały, na ogół, niższe pH. We wszystkich badanych serach obserwowano stały przyrost zawartości N-rozpuszczalnego i generalnie istotnie więcej tej formy azotu zawierały sery z dodatkiem przypraw. Zawartość N-aminowego i N-niebiałkowego pozostawała bez jednoznacznego wpływu zastosowanych mieszanek przyprawowych. W serach podpuszczkowych dojrzewających następował dalszy rozkład frakcji kazeinowych, a przyprawy na ogół nie miały wpływu na jego przebieg.Pozycja Open Access Wybrane aspekty biologii oraz charakterystyka morfometryczna karasia srebrzystego (Carassius auratus gibelio, Bloch 1783) z Zalewu Szczecińskiego i Pojezierza Leszczyńskiego(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2004) Rybczyk, Agnieszka; Szypuła, Jerzy promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaInformacje dotyczące charakterystyki morfometrycznej i biologicznej karasi srebrzystych na terenie Polski są niezbędne do podejmowania racjonalnych decyzji gospodarczych oraz do planowania jakiejkolwiek gospodarki rybackiej. Niezbyt obszerna literatura na ten temat skłoniła do rozpoczęcie badań, których celem było: określenie i porównanie struktury wieku, tempa wzrostu, długości i masy pozyskanych karasi srebrzystych; określenie kondycji pozyskanych ryb; określenia składu pokarmu karasi srebrzystych pozyskanych z różnych zbiorników, a także określenia współczynników intensywności żerowania tych ryb w różnych sezonach roku, scharakteryzowanie morfometrycznych cech oraz porównanie ich pomiędzy poszczególnymi próbami. W analizie biologicznej określono wiek, tempo wzrostu długości i ryb, kondycję ryb oznaczono skład pokarmu. Tempo wzrostu długości opracowano przy pomocy 5 matematycznych modeli wzrostu. Tempo wzrostu masy określono przy pomocy zmodyfikowanego równania von Bertalanffy'ego. Analiza morfometryczna polegała na scharakteryzowaniu 15 cech przeliczalnych oraz 27 cech wymierzalnych.Pozycja Open Access Wpływ wybranych obróbek termicznych na skład lotnych substancji zapachowych aromatu kminkowego w modelowej potrawie z drobiu.(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2005) Bortnowska, Grażyna; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Katedra Technologii ŻywnościEffects of selected thermal treatments on composition of caraway flavouring volatiie components released into the layer immediately above the food were followed in a model poultry dish. The quality of volatiles in vapours of the modet dish headspace was found to be independent of the thermal treatment applied. On the other hand, the quantity of the volatile compounds clearly depended on the treatment used, particularly in previously frozen dishes . The caraway aroma over a model dish cooked in a convection-steam oven and in a microwave oven was slightly more intensive than that over a dish cooked in a traditional way. Thermal treatment, applied to a frozen dish, in a convection-steam oven with a simultaneous application of steam and hot air was most effective in restricting the release of volatiles into the dish headspace.Pozycja Open Access Biologiczna charakterystyka porównawcza gamet i wylęgu łososia (Salmo slar L.) reintrodukowanego do wód Polski Północnej(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2007) Biernaczyk, Marcin; Formicki, Krzysztof promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wpływ dodatku inuliny na uwalnianie się $(+)-karwonu z niskotłuszczowych emulsji typu o/w, stabilizowanych żółtkiem jaja w proszku lub kazeinianem sodu(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2007) Bortnowska, Grażyna; Iwański, Robert; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Katedra Technologii Żywności; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Katedra Technologii ŻywnościRelease of S(+)-carvone, significant sensory aroma compound of caraway oil, from model emulsions stabilized by dried egg yolk or sodium caseinate in which part of oil was replaced by carbohydrate based fat replacer - inulin applied as commercial product Frutafit®Tex, was studied with the use of gas chromatograph coupled with mass spectrometer (GC-MS) and static headspace method. lt was found that increase of Frutafit® Tex concentration, in fat component, caused higher relative release of S(+)-carvone from low-fat oil-in-water emulsions particularly when l t5 of oil replaced by Frutafit®Tex. The studies also showed that the best stabilization of S(+)-carvone was achieved in emulsions stabilized by addition of 6% sodium caseinate with 30 and / t5 of oil replaced by Frutafit®Tex (samples B, C) and in emulsions made with 6% of dried egg yolk in which 80% of oil substituted with the same fat replacer (samples D). Changes of the viscosity caused by addition of Frutafit®Tex probably did not influence S(+)-carvone release from model emulsions.Pozycja Open Access Wpływ nośnika aromatu kminkowego na uwalnianie się karwonu i limonenu z emulsji o/w w zależności od rodzaju emulgatora(Wydawnictwo Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2008) Bortnowska, Grażyna; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Katedra Technologii ŻywnościStatic headspace analyses showed that caraway aroma carriers (ethanol, propylene glycol and vegetable oil) as well as emulsifiers (albumin, dried egg, dried egg yolk, sodium dodecyl sulfate - SDS and its mixtures with glycerol monostearate) changed statistically significant release of carvone and limonene from flavoured emulsions containing 10% of oil. The highest release of carvone and limonene to the headspace was found in emulsions aromatized with flavouring containing ethanol as the aroma compounds carrier and the lowest when oil as the carrier was applied. Addition of dried egg yolk clearly decreased quantity of the aroma compounds released to the headspace in comparison to the samples stabilized by albumin similarly as mixtures of SDS with glycerol monostearate in relation to the samples containing only SDS. A very good similarity between results from static headspace and sensory odour intensity analyses was indicated in all samples with addition of flavouring containing oil as the aroma compounds carrier.