Repozytorium ZUT

Repozytorium ZUT jest cyfrową usługą, która gromadzi, przechowuje i udostępnia materiały cyfrowe utworzone przez społeczność akademicką Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie




 

Najnowsze publikacje

PozycjaOpen Access
Mocznik i siarczan amonu w zimowym żywieniu młodych owiec
(1963) Załuska , Janusz; Załuska, Krystyna; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt. Zakaład doświadczalny Bankowice; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt. Zakaład doświadczalny Bankowice
Three experiments have been conducted: the one of laboratory type and two others of scientific-economical character. In these experiments the possibilities of the part replacement of concentrated foods with urea and ammonium sulphate (about 30 percent of protein demand in animals) were studied The one year old ewes of the Polish Merino breed were used as the experiment material. The introduction of urea and ammonium sulphate to food rations influenced positively on their digestibility. Such a feeding mode may be regarded economically too; it lets namely to save serious lots of expensive concentrated foods in winter period (about 27 kg per head). The not important differences negative to experimental groups in live weight and in wool production increasings were stated and statistically they appeared not significant. The length and thickness of wool fibres did not differ the experimental ewes and the control ones.
PozycjaOpen Access
Wpływ działania mączki fosforytowej i supertomasyny na tle nawożenia preparatem torfowym na plony i chemizm łubinu żółtego oraz na skład chemiczny gleby
(Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie, 1964) Niklewski, Marian; Krzywy , Edward.; Waldek, A.; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Chemii Rolnej; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Chemii Rolnej; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Chemii Rolnej
В 1958/1962 г.г. над подзолистой окультуренной почве проведено полевые опы ты над действием фосфоритной муки,супѳртомасшжка и торфяного препарата, на развитие, урожай и химический состав овса (сорт Антониньски Пузьны) и на хи мические свойства почвы. На основании полученных данных установлено, что фосфоритная мука эффектив нее супертомасшлака.Применение больших доз фосфоритной муки нецелесообразно,так как урожай зерна, соломы,и содержаниеЖ^О, PgO^ и Са увеличивается в мини мальной степени. Торфяной препарат повыиает выше приведенные урожаи и способствует насыщэнию поглощающего комплекса почти во всех вариантах опыта и его положительное вли яние значительно ярче выражено во влажном году. In den Jahren 1958-1962 hat man einen Düngungsversuch durchgeführt. In die sem wurde der Einfluß des Phosphoritmehls,„Supertomasynas und des Torfpräpa rates auf die Entwicklung, die Erträge und den Chemismus von Hafer der Sorte Antoniński Późny, sowie auf die chemischen Eigenschaften des Bodens untersucht. Auf Grund der erhaltenen Ergebnisse kann man sagen, daß das Phosphoritmehl etwas besser als „Supertomasyna" wirkt. Die Anwendung von erhöhten Phosphorit-Ga ben erwies sich als unzweckmäßig, weil dadurch die Erträge an Korn, Stroh, N, und C nur 8ehr wenie ansteigen. Das Torfpräparat steigert die er wähnten Erträge und trägt zur Sättigung des Sorptionskomplexes in fast allen Kombination bei. Seine güngstige Wirkung tritt viel besser in „feuchten" Jahren in Erscheinung. In the years 1959-1962 experiments on podsol soil were carried out to find out the influence of Rhenania-Type-Phosphates, phosphate powder and peat pre paration on the development, cropping and chemical contents of yellow lupine and on the chemical properties of the soil. Considering the obtained resultsit may be stated that raw phosphate powder shows somewhat greater efficiency than Rhenania-Type-Phosphates. It is of no use to apply bigger portions of phospha tes since grain and straw crops, N, K^O, PgO^ CaO show no notable rise. The peat preparation Increases the above crops considerably and causes satura tion of sorption complexes in nearly.every combination. Its efficiency shows itself more significantly in moist years.
PozycjaOpen Access
Czynniki kształtujące rozwój rolnictwa i jego produkcję
(1963) Górka-Niwiński, Stanisław; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa
This paper is meant to be an attempt at defining arranging and presenting the main factors forming the development of agriculture and its production. The author divides all the factors into three complexes 1) Environment, 2) Productive Forces, 3) Multi-range Organization.The particular complexes,and the particular factor groups in them are shown graphically. He then gives briefly the characteristics of the particular factors and their qualitative as well as quantitative features.
PozycjaOpen Access
Szkodliwe i pożyteczne owady w uprawach lucerny.
(1967) Honczarenko, Janina; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Katedra szczegółowej uprawy roślin.
The three-year (1962-1964) research on soil insects in lucerne after different years of cropping proved that they are settling most numerously in the older (III and IV-year) lucerne plantations. Among them, the Carabidae and Staphylinidae beetles dominate, the number of which increases significantly in the older lucerne. These are useful insects as they prey upon pests. The permanence of lucerne has no effect on the increase of noxious insects' number except for the Curculionidae larvae. Yet the Elateridae larvae, and also the Diptera and Lepidoptera ones, maintain in the same quantities in lucerne after different years of cropping. The results of the research proved that the perennial cultivation of lucerne does not affect the gathering of pests which would endanger neighboring agricultural plantations.
PozycjaOpen Access
Wpływ zabiegów pielęgnacyjnych na plon pszenicy jarej.
(1967) Ceglarek, Feliks; Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie. Rolniczy zakład doświadczalny - Ostoja
In the experiment, the effect of after-cultivation operations on the yield height was tried as well as on the weediness grade of two spring wheat varieties: Opolska and Nadgoplanka. The results prove that in all combinations with harrowing, the spring wheat yields were higher than without after-cultivation operations. More combined after-cultivation operations were not causing higher yield increases. The differences in the varieties’ reactions to harrowing were proved. Harrowing the seedings was causing a considerable degree of weed destruction. Rolling the seedings after seedlings contributed to increasing the yields of both wheat varieties.