Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wg Tytuł
Teraz wyświetlane 1 - 20 z 64
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access 50 lat Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności(AMP Studio Paweł Majewski, 2001) Kołakowski, Edward redaktorPozycja Open Access Analityczne podstawy hydrochemii(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Kubiak, Jacek; Tórz, Agnieszka; Nędzarek, Arkadiusz; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998) Bogusławska-Wąs, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPróby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę przypowierzchniową i przydenną. Wszystkie badania ilościowe mikroflory analizowanych środowisk wykonano zgodnie z zalecanymi metodami. Wyizolowane drożdżaki identyfikowano metodami standartowymi na podstawie cech makro- i mikroskopowych oraz potwierdzano przynależność rodzajową i gatunkową przy wykorzystaniu API-testów. Ocenę aktywności enzymatycznej oparto na zestawie 19 hydrolaz z zastosowaniem substratów chromatogennych. Pomiary wskaźników fizyko-chemicznych wody ograniczono do temperatury, pH, tlenu i przewodności elektrolitycznej właściwej. Ustalono, że liczebność drożdżaków w osadach dennych Zalewu Szczecińskiego jest znacznie wyższa od ilości tych grzybów w wodzie. Najintensywniejszy rozwój grzybów w osadach przypada na okres wiosenny i możliwy jest również jesienią, w wodzie natomiast największą ilośc badanych mikroorganizmów stwierdzono w okresie letnim. Ustalono korelację pomiędzy ilością grzybów a przewodnictwem elektrolitycznym właściwym. Analiza jakościowa badanych mikocenoz wykazała, że dominującymi rodzajami drożdżaków w osadach i w wodzie były Candida i Rhodotorula, natomiast dominującymi gatunkami Candida famata i Rhodotorula glutinis. Wykazano, że badane szczepy grzybów charakteryzują się wysoką aktywnością proteolityczną, średnią lipolityczną i niską amylolityczną. W zakresie badanych enzymów rodzaju Rhodotorula był grupą grzybów o najwyższym stopniu aktywności. Materiał poddany analizie pochodził z czterech stałych miejsc na Zalewie Szczecińskim. Wyznaczone stacje badawcze różniły się między innymi warunkami hydrochemicznymi i biologicznymi oraz procesami mieszania wody.Pozycja Open Access Analiza wybranych cech biologicznych, morfologicznych i genetycznych dorsza (Gadus morhua L., 1758) z Morza Północnego, występującego w różnych wariantach ubarwienia ciała(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2018) Rybczyk, Agnieszka; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Analysis of Fish Species Composition in Miazga – A Stream Blocked with a Small Dam Reservoir (Pilica River Basin, Central Poland)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2018) Dąbrowski, Jarosław; Więcaszek, Beata; Department of Hydrobiology, Ichthyology and Biotechnology of Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ecology and Vertebrate Zoology, University of Lodz, PolandA study of fish species composition was performed in the stream Miazga, blocked with a dam without a fish ladder, located in the Pilica river basin. Three sites above and two below the reservoir were selected. The presence of 13 species of fish and one species of lamprey in larval stage was found. The most abundant species were perch Perca fluviatilis, gudgeon Gobio gobio and Prussian carp Carassius gibelio. The presence of three new species of fish was noted: common brown bullhead Ameiurus nebulosus, eel Anguilla anguilla and orfe Leuciscus idus. The analysis of species evenness indicated that the number of species and their abundance at all research sites were close to maximum. Relatively low value of the dominance index indicated that the examined fish assemblages were not strongly dominated by a single species, which was confirmed by the diversity index. The differences in the composition of the fish fauna at sites above and below the dam reservoir were not sufficiently pronounced in the cluster analysis, however from the historical point of view, the structure of fish assemblage in the stream has changed. Shift in the fish assemblage composition may be affected to the pollution of the stream, stocking activities and escaping from the fish farms.Pozycja Open Access Assessment and Comparison of the Cariogenicity of the Girls and Boys Diet in the Selected Group of Young People Aged 15–16 Years Old(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2018) Sadowska, Joanna; Daniel, Izabela; Department of Human Nutrition Physiology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Human Nutrition Physiology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCorrect eating habits have a significant impact on the condition of teeth and periodontal. The aim of the study was to evaluate the cariogenicity of the diet in a select group of young people aged 15-16 years old. The survey was conducted in June 2016 among 251 students attending middle schools in Szczecin (115 boys and 136 girls). The survey consisted of completing an anonymous questionnaire about eating habits and food intake that affect the formation of dental caries. The obtained results indicate a frequent occurrence among the young people of behaviors and food choices that contribute to the development of dental caries. These included the lack of regularity in eating meals (declared by 57.3% of respondents), frequent snacking between meals (declared by 72.8% of students), frequent eating sweets and sweetened products and drinking sweet beverages. Girls were characterized by less correct nutritional habits compared to boys, rarely ate the recommended amount of food, ate less regularly, drank less amount of fluids. While boys made worse dietary choices: they rarely than girls ate wholemeal bread, more often chose sweet cereal flakes, sweet yogurt and kefir and more often drink sweet drinks. Taking into account the observed irregularities, consisting of a significant number of improper eating behaviors affecting the cariogenicity of the diet, schoolchildren should be especially careful to take care of oral hygiene and participate in nutrition education. Additionally, dentists and dieticians should pay attention to the significance of good dietary habits in preventing dental caries and encourage their patients to correct their dietary habits that exacerbate dentition and periodontium diseases.Pozycja Open Access Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2015) Goluch-Koniuszy, Zuzanna; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaJednym z czynników wpływających na ryzyko rozwoju procesu zapalnego w ustroju jest stres oksydacyjny, generowany m.in. przez hiperglikemię spowodowaną nadmiernym spożyciem żywności przetworzonej i oczyszczonej zawierającej cukry proste. Obserwowany w społeczeństwie wzrost spożycia takiej żywności związany jest równocześnie z niewystarczającym spożyciem witamin z grupy B, biorących m.in. udział w metabolizmie tych składników diety. Celem pracy była ocena wpływu zmodyfikowania składu diety (polegającego na izokalorycznym zastąpieniu pełnych ziaren pszenicy i kukurydzy białą mąką typ 500 i sacharozą), oraz różnych sposobów uzupełniania tak zmienionej diety wybranymi witaminami, których została ona pozbawiona (B1, B2, B6, niacyna), na ryzyko powstawania miejscowych i ogólnych procesów zapalnych. Badania przeprowadzano na 40 samcach szczura rasy Wistar, które podzielono na cztery grupy i żywiono przez sześć tygodni doświadczenia paszami: pierwsza grupa paszą podstawową (PP), grupy: druga, trzecia i czwarta, paszą zmodyfikowaną (PZ), w której 83,5% pszenicy obecnej w PP zostało zastąpione mąką pszenną (typ 500), a 50% kukurydzy - sacharozą. Zwierzęta z pierwszej grupy (PP) i drugiej (PZ) otrzymywały do picia wodę. Zwierzęta z trzeciej grupy (PZ + suplementacja uzupełniająca SU) otrzymywały w roztworze wodnym ilości witamin: 0,94 mg B1, 0,48 mg B2, 0,5 mg B6, 1,9 mg niacyny, tak aby uzupełnić różnice powstałe po zamianie składników diety, co imitowało wzbogacanie żywności. Zwierzęta z czwartej grupy (PZ + suplementacja nadmiarowa SN) otrzymywały do picia następujące ilości witamin: 3,1 mg B1, 2,3 mg B2, 2,4 mg B6 oraz 6,65 mg niacyny. W ilościach tych uwzględniono zarówno różnice w zawartości witamin pomiędzy PP a PZ, jak i ilość 2-4-krotnie przekraczającą normy RDA dla ludzi w przeliczeniu na zapotrzebowanie dla szczura, co imitowało suplementowanie diety przez ludzi profilaktyczną dawką tych witamin zawartą w preparatach farmaceutycznych typu B-compositum lub B-complex. Sumarycznie podawana ilość witamin w tej grupie przekraczała 2-4-krotnie (w zależności od rodzaju witaminy: B1- 2,3 razy, B2-3,8 razy, B6-3,8 razy, niacyny- 2,5 razy) zalecane dzienne spożycie. Wykazano, że zmiana składu diety, polegająca na zamianie pełnych ziaren zbóż na mąkę pszenną i sacharozę, przy prawidłowej wielkości spożycia, nie wpływała istotnie na parametry będące wskaźnikami procesów prozapalnych. Uzupełnianie zmodyfikowanej diety syntetycznymi witaminami B1, B2, B6 i niacyną, w ilościach uzupełniających różnice powstałe po zamianie składników diety, stymulując wzrost liczby neutrofili, glikemię, powstawanie stresu oksydacyjnego i oksydację frakcji LDL-C oraz powodując zmiany w metabolizmie białkowym i lipidowym, było przyczyną przewlekłego procesu zapalnego manifestującego się w wątrobach badanych zwierząt naciekami zapalnymi i włóknieniem przechodzącym w marskość. Zastosowane uzupełnianie nadmiarowe diety ww. witaminami przyczyniło się do wystąpienia ostrego odczynu zapalnego u badanych zwierząt, co manifestowało się reakcją ostrej fazy mającej na celu przywrócenie homeostazy ustroju, jednak obserwowany istotny wzrost stężenia frakcji oxLDL-C mógł predestynować do powstawania w naczyniach zmian aterogennych. W świetle uzyskanych wyników i w kontekście rosnącego spożycia przez społeczeństwo żywności przetworzonej zasadne wydaje się zwrócenie uwagi na coraz częstsze jej wzbogacanie w witaminy, których w procesach technologicznych zostaje ona pozbawiona.Pozycja Brak dostępu Białko i polisacharydy z makuchu lnianego jako substancje funkcjonalne w procesie tworzenia emulsji oraz proszków do zastosowań spożywczych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2022) Drozłowska, Emilia; Bartkowiak, Artur promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Biologiczna charakterystyka porównawcza gamet i wylęgu łososia (Salmo slar L.) reintrodukowanego do wód Polski Północnej(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2007) Biernaczyk, Marcin; Formicki, Krzysztof promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Bioróżnorodność i potencjał toksynotwórczy koagulazo-ujemnych gronkowców (CNS) wyizolowanych z mleka(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Helak, Izabela; Daczkowska-Kozon, Elżbieta promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Charakterystyka biologiczno-eksploatacyjna miętusa (Lota lota L.) z estuarium Odry(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2020) Opanowski, Artur; Stepanowska, Katarzyna promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaMiętus (Lota lota) jest jedynym gatunkiem słodkowodnym należącym do ryb dorszokształtnych. Pomimo że jest on szeroko rozpowszechniony okołobiegunowo, na północnej półkuli, to wielkość poszczególnych populacji na świecie zdaje się maleć. W niektórych rejonach uważa się, że miętus całkowicie wyginął. Jednym z obszarów, gdzie do niedawna miętus występował w stosunkowo dużej ilości były wody Estuarium Odry. Polskie połowy tego gatunku zgłaszane do FAO prawie całkowicie równały się wielkościom połowów prowadzonych w wodach Estuarium Odry. Postanowiono zatem zbadać cechy biologiczne oraz charakterystykę eksploatacji miętusa z Estuarium Odry. Bazując na danych połowowych z lat 2004-201 2 wykonano analizę eksploatacji miętusa. Dodatkowo w okresie 2007-2009 przeprowadzono szczegółowe badania miętusów pochodzących z połowów gospodarczych prowadzonych na jeziorze Dąbie. Do tego celu pozyskano 729 osobników miętusa złowionych między grudniem 2007 a grudniem 2009. Ryby zostały zmierzone izważone. Pozyskano otolity w celu zbadania wieku i tempa wzrostu . Zbadano współczynniki kondycji Fultona i Clark oraz ich zmiany w poszczególnych miesiącach roku. Zważono wątroby w celu określenia zmian indeksu hepatosomatycznego. Ponadto pobrano gonady do badań płodności oraz oznaczenia indeksu gonadosomatycznego. Jak również pobrano żołądki w celu przeanalizowania pokarmu miętusa. Na podstawie badań można stwierdzić, że osobniki należące do populacji miętusa z wód Estuarium Odry, w porównaniu z miętusami z innych rejonów świata, są jednymi z najszybciej rosnących. Jednocześnie zauważono, że tempo wzrostu poszczególnych osobników było bardzo zróżnicowane. W tych samych grupach wieku największe osobniki były nawet trzykrotnie większe niż osobniki najmniejsze. Jednocześnie miętusy z Estuarium Odry są stosunkowo krótko żyjące. Najstarsze pozyskane osobniki należały do grupy wieku 5+. U 9,13% osobników stwierdzono występowanie skrystalizowań występujących w budowie otolitów. Zmiany najczęściej zaczynały się w okolicach drugiego pierścienia przyrostu rocznego. Nie zauważono by zmiany te miały wpływ na kondycję badanych osobników. Wiele z takich osobników żyło ze zmianami przez kilka lat. Może to sugerować, że zmiany krystalizacyjne w otolitach miętusów nie mają dużego wpływu na przeżywalność w środowisku. U miętusów, których rozwój embrionalny mógł zachodzić w okresie występowania wysokiej temperatury wody (2007 rok) zauważono zmianę proporcji płci w porównaniu z innymi latami. Dla osobników pochodzących z tarła w latach 2004-2006 proporcja samce:samice wynosiła 1:1,17-1,23 . Dla miętusów pochodzących z 2007 roku proporcja samców do samic spadła do 1:O,79. O ile możliwe występowanie takiej sytuacji opisywane było u kilkudziesięciu gatunkówjednak dotyczyło to badań laboratoryjnych. Jest to drugi przypadek zauważenia wpływu temperatury na proporcję płci u ryb pochodzących z dzikiej populacji. Dojrzałość płciową miętus osiągał przy długości 30 cm, co odpowiada wiekowi 2 lat życia. Płodność miętusów była bardzo wysoka. Średnia płodność absolutna wynosiła 844 tys. jaj, a maksymalna 2142 tys. jaj. Natomiast średnia płodność względna wyniosła 742 tys. jaj na 1 kg masy ciała samicy. Maksymalna płodność względna wyniosła 1424 tys. jaj na 1 kg masy ciała samicy. Nie zauważono osobników pomijających tarło. Wartości indeksu gonadosomatycznego GSI były wyższe u samców. Najwyższe średnie wartości GSI u samców występowały w listopadzie: 17,28%. U samic najwyższa wartość GSI występowała w grudniu i wynosiła 16,38%. Natomiast maksymalne wartości zauważone u samic to 22,60%, u samców zaś 26,25%. Miętus w wodach Estuarium Odry odżywia się głównie rybami, przede wszystkim rybami okoniowatymi. W mniejszym stopniu odżywia się bezkręgowcami. W okresie występowania wysokich temperatur wody latem, miętus zmniejsza tempo pobierania pokarmu. Przekłada się to na duży spadek wartości współczynników kondycji i indeksu hepatosomatycznego HSI. Jednak część osobników w okresie wczesnej jesieni charakteryzowała się wysokimi współczynnikami kondycji i wartościami HSI bliskimi maksymalnych, co może wskazywać, że osobniki te przebywały w okresie lata w obszarach ze stosunkowo chłodną wodą pozwalającą na wysokie tempo pobierania pokarmu. Takimi obszarami mogą być północne części Zalewu Szczecińskiego. Osobniki dorosłe żerują w zasolonych wodach Zale'U Szczecińskiego a na tarło wpływają do wód słodkich. Największe połowy miętusa występują wczesną wiosną : w marcu ikwietniu oraz jesienią: od października do grudnia. Jeśli połowy były prowadzone w grudniu to najwyższa wydajność połowowa występowała w tym miesiącu. I była ona kilkukrotnie wyższa niż w innych miesiącach z wysokimi połowami. Największe połowy miętusa prowadzone były przez rybaków z bazy rybackiej w Trzebieży najwyższa wydajność połowów występowała zaś u rybaków z bazy rybackiej w Stołczynie i w Dąbiu (jezioro Dąbie) oraz z bazy rybackiej w Lubinie (północna część Zalewu Szczecińskiego). Wprowadzenie środków ochronnych poprzez wyznaczenie okresu ochronnego i wymiaru ochronnego w 20 11 roku nie miało istotnego wpływu na stan zasobów miętusa w kolejnych latach. Nie stwierdzono by presja połowowa na poziomie z badanych lat miała istotny wpływ na stan populacji miętusa. Wielkość populacji tego gatunku zależy głównie od warunków środowiskowych. Wysoka temperatura wody w okresie rozwoju ikry wpływa negatywnie na stan populacji miętusa w następnych latach, co też zauważono dla osobników pochodzących z tarła w 2007 roku. W połowach występowało niewiele takich osobników z 2007 roku kiedy to w styczniu i lutym wystąpiła duża liczba dni z temperaturą powyżej S°C. Ponadto znaleziono zależność pomiędzy wielkością połowów miętusa a średnią liczbą dni z temperaturą wody powyżej 4°C i S°C w styczniu i lutym, 2 i3 lata przed połowami. Dla zależności między wielkością połowów a średnią liczbą dni z temperaturą 4°C współczynnik R2 wyniósł 0,7494, a dla liczby dni z temperaturą S°C R2 wyniósł 0,6308. Postępujące zmiany klimatu w szczególności poprzez występowanie cieplejszych zim, a tym samym cieplejszej wody w okresie rozrodu, mogą mieć istotny negatywny wpływ na stan zasobów miętusa w wodach Estuarium Odry.Pozycja Brak dostępu Charakterystyka mięsa raka pręgowateg (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817) jako potencjalnego źródła surowca dla przetwórstwa(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2021) Śmietana, Natalia; Panicz, Remigiusz promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Charakterystyka pomiarów cech morfometrycznych storni Platichthys flesus (L., 1758) z Zatoki Gdańskiej na podstawie wymiarowania fotografii cyfrowej, z uwzględnieniem wybranych wskaźników biologicznych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011) Antoszek, Artur; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaIn der Arbeit wurden morphometrische Merkmale von Flundern Platichthys flesus (L., 1758) aus Danziger Bucht charakterisiert. Das Material wurde das ganze Jahr über auf einem Fanggebiet gefangen – jeweils zur Mitte eines jeden Monats. In der Arbeit wurde die Genauigkeit der Vermessungen verglichen, die mit herkömmlicher Methode und mit der Methode der Dimensionierung von Digitalaufnahmen mit Hilfe einer Computersoftware durchgeführt wurden. Es wurden auch morphometrische Vermessungen von Flundern nach dem klassischen Vermessungsschema von Holčik (1989) mit eigenen Modifikationen und unter dem Einsatz des truss network – Gitters durchgeführt. Zusätzlich wurden die Distanzen des tuss network - Gitters für die Berechnung mit Hilfe der Heron'schen Formel der Flächeninhalte aller möglichen Dreiecke verwendet, die durch die Gitterdistanzen zur Bestimmung der Körperbereiche von Flundern mit großer Veränderlichkeit und zur Verifizierung der Korrektheit der Gittermessungen mit Hilfe des Lehrsatzes über die Seitenlängen eines beliebigen Dreiecks gebildet wurden. Statistische Analyse erlaubte die Bestimmung von Unterschieden zwischen den Weibchen und Männchen von Flundern als auch zwischen den links- und rechtsseitigen Flundern. Zusätzlich wurde das gefangene Material mit Hilfe der folgenden, gewählten biologischen Parameter charakterisiert: Altersstruktur, Abhängigkeit Länge-Gewicht, Gewicht von Gonaden und Leber – unter der Berücksichtigung der Unterteilung von Flundern in Geschlechter und Jahreszeiten, an denen das Material gefangen wurde.Pozycja Brak dostępu Chów ryb : przewodnik do ćwiczeń. Wydanie 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Sadowski, Jacek; Trzebiatowski, Rajmund; Filipiak, Jarosław; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Detection of Herpesvirus anguillae (AngHV-1) in north-western Poland - a new challenge for the existing stock management recommendations for the european eel (Anguilla anguilla)(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2017) Tuan, Nguyen Thuc; Kiełpińska, Jolanta promotor; Panicz, Remigiusz Andrzej promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Detekcja, wektory oraz elementy biologii carp edema virus (CEV) w aspekcie hodowli karpia w Polsce(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2023) Adamkowska, Natalia Monika; Kiełpińska, Jolanta promotor; Panicz, Remigiusz promotor pomocniczy; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Development of fermented beverages based on acid whey(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Skryplonek, Katarzyna; Jasińska, Małgorzata; Department of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, SzczecinAcid whey is a valuable raw material obtained during acid-coagulated cheese and acid casein production. Nowadays whey processing techniques are well developed, however the utilization of acid whey, due to low pH, still remains a challenge especially for small dairy plants. The aim of the study was to design and evaluate the fermented beverages based on acid whey containing yogurt bacteria starter cultures. In order to enrich casein content and obtain product with quality characteristics similar to fermented milk drinks, whey was combined with milk, unsweetened condensed milk or skimmed milk powder. Moreover, the beverages were supplemented with prebiotics: inulin and oligofructose and whey protein concentrates. The evaluation of the beverages included acidity measurement and sensorial analysis. Moreover the conditions of whey pasteurization were evaluated. According to the results, the best raw materials and additives were selected. It was stated, that to obtain the product with good sensory characteristics, the addition of milk must amount minimum 50%. The results allowed to invent several kinds of fermented beverages with desirable properties. The most appropriate conditions of whey heat treatment was pasteurization at the temperature of 72°C for 10 minutes. The obtained results indicated that acid whey can be considered as a raw material for the production of fermented beverages with acceptable sensory quality. The practical impact of the work comes from the aspect, that it presents the new method of direct utilization of acid whey and it may be a new, attractive alternative for dairy industry.Pozycja Open Access Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2019) Balejko, Edyta; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access The effect of modification of salt composition on the quality of sausages storage in modified atmosphere(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Pytel-Zając, Olga; Sobczak, Małgorzata; Lachowicz, Kazimierz; Żochowska-Kujawska, Joanna; Balowski, Mateusz; Lisiecki, Sławomir; Department of Meat Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Meat Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Meat Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Meat Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Meat Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Center of Bioimmobilisation and Innovative Packaging Materials, West Pomeranian University of Technology, SzczecinThe study compared the effect of salt composition modifications (substitution of NaCl by MgCl2 at 10, 20 and 30%) and cold storage at MAP on quality of medium ground pork sausages. The amount of mass losses (both thermal and storage), values of TPA parameters (hardness, cohesiveness, springiness, gumminess) and sensory attributes (appearance, texture, taste) of produced sausages were assessed. As a result of analysis, it was found that the addition of MgCl2 to a salt used in the production of sausages mainly increased the hardness, gumminess and thermal stability as well as induced some defects in taste profile. At the same time, it was found that replacement of 10% NaCl on MgCl2 allows to obtain a product of similar quality to the controls (produced only with NaCl addition).Pozycja Open Access Emulsje spożywcze : bioskładniki, reometria rotacyjna i oscylacyjna, innowacyjne technologie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Bortnowska, Grażyna; ; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa