Wydanie 310(30) 2014
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Ostatnie zgłoszenia
Pozycja Open Access Rozmnażanie śniedka arabskiego (Ornithogalum arabicum L.) przez sadzonki dwułuskowe z wykorzystaniem ekstraktów z alg morskich(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Salachna, Piotr; Zawadzińska, Agnieszka; Piechocki, Rafał; Wilas, Janusz; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieAim of the experiment carried out in 2008–2009 was to assess the effect of the kind of twin scales and seaweed extracts on yield of adventitious bulbs of Arabian Star Flower (Ornithogalum arabicum L.). The twin scales were excised from the outer and inner of the parent bulb. The twin scales were soaked for 30 minutes in 0.2% solution of AlgaminoPlant and Goëmar Goteo containing extracts of algae Ascophyllum and Sargassum. The research showed the number of adventitious bulbs formation was greater when twin scales were excised from the outer of the parent bulb. The adventitious bulbs formed from outer twin scales had a higher fresh weight, circumference, number and length of roots. The seaweed extracts used stimulated the number and length of roots of adventitious bulbs.Pozycja Open Access Evaluation of Fattening and Slaughter Pigs Hybrid (JSR x PLW i JSR x PL)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Różańska-Zawieja, Jolanta; Nienartowicz-Zdrojewska, Anna; Konieczka, Anna; Sobek, Zbigniew; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w PoznaniuOceniono parametry mięsności i jakości technologicznej tusz wieprzowych pochodzących z tuczu przemysłowego. Materiał badawczy stanowiło 4648 tusz, poddanych ocenie poubojowej w zakładach mięsnych na terenie Wielkopolski w latach 2006–2009. Tusze pochodziły od tuczników mieszańcowych z krzyżowania loch JSR z knurami ras polskich: wielkiej białej polskiej (wpb) i polskiej białej zwisłouchej (pbz). Obliczenia wg dwóch modeli liniowych wykonano z wykorzystaniem pakietu statystycznego SAS. Stwierdzono, że średnia masa ubijanych tuczników oraz ich mięsność wzrastała z każdym kolejnym rokiem urodzenia zwierząt, a tuczniki ubijane w pierwszej połowie roku charakteryzowały się istotnie lepszymi cechami tucznych.Pozycja Open Access Ocena odporności na rdzę koronową nowych i historycznych polskich odmian owsa zwyczajnego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Paczos-Grzęda, Edyta Małgorzata; Okoń, Sylwia; Koroluk, Aneta; Kowalczyk, Krzysztof; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieCrown rust is a commonly occurring fungal disease of oat caused by Puccicnia coronata Cda. F.sp. avenae P. Syd. & Syd. Oat crop loss caused by this pathogen ranged to 50%. The most effective, economical and environmentally friendly method for controlling crown rust is growing resistant cultivars. The aim of presented study was characteristic of polish oat cultivars. Objectives of presented study were 78 oat cultivars collected in Institute of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology University of Life Science in Lublin. The host-pathogen tests were carried out on the first leaves of 10 days old seedlings using PK2010 isolate. Obtained results shown that 3 oat cultivars (Borowiak, Celer and Krezus) were resistant to PK2010 isolate in seedling stage. However, only Borowiak and Celer were resistant also in adult plant stage. The rest of cultivars showed a susceptible or intermediate infection type.Pozycja Open Access Zastosowanie markerów silicoDArT do oceny polimorfizmu międzyodmianowego Avena sativa L.(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Paczos-Grzęda, Edyta Małgorzata; Bednarek, Piotr Tomasz; Koroluk, Aneta; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików; Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieAvena sativa is an important breeding species in Poland which is due to the presence of proteins, soluble fibers, fat, minerals and vitamins. Nevertheless, the development of breeding programs of Avena is limited to low within species genetic variability. Thus, marker technologies capable of identification of many polymorphic markers is required to ensure further breeding progress. The current study was devoted to the exploitation of the silicoDArT markers, based on new generation sequencing approach, for the differentiation of a number of Avena sativa lines from Polish breeding companies. More than 8000 polymorphic markers were identified that differentiated the analyzed materials according to their origin. Cluster analysis and PCoA demonstrated distinctiveness of the materials from breeding companies, especially from Plant Breeding Strzelce. It is being suggested that crossing cultivars originated from different breeding programs should support progress in this species.Pozycja Open Access Comparison of the Quality of Fruits from the Vine Cultivars and the Influence of the Maceration Process on Wine Quality(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Ochmian, Ireneusz; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW Polsce w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania uprawą i przetwórstwem winorośli. Charakter i jakość wina kształtuje wiele czynników, które określa francuski termin terroir. Obiektem prowadzonych badań były owoce winorośli odmian ‘Monarch’ i ‘Regent’. Oceniano wielkość i jakość jagód oraz wpływ temperatury i czasu maceracji owoców na kwasowość, pH i barwę wina. Owoce badanych odmian nie różniły się wielkością jagód. Większą zawartością ekstraktu charakteryzowały się owoce odmiany ‘Regent’, a większą zawartością kwasów oraz niższym pH świeżego moszczu i wina cechowała się odmiana ‘Monarch’. Najwyższą kwasowość odnotowano w przypadku win uzyskanych z owoców odmiany ‘Monarch’ poddanych ośmiodniowej maceracji. Wzrostowi odczynu wina sprzyjały wyższa temperatura i wydłużenie okresu maceracji. Barwa soku ulegała zmianie także po zakończeniu maceracji miazgi, tj. w czasie dojrzewania młodego wina. Sok gronowy i wino sukcesywnie ciemniały, jednocześnie następowała ekstrakcja związków nadających mu barwę niebieską, zwłaszcza w wyższej temperaturze.Pozycja Open Access Gęstość mineralna kości oraz sposób żywienia i stan odżywienia studentek i studentów fizjoterapii(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Kopiczko, Anna; Cieplińska, Joanna; Zakład Antropologii i Promocji Zdrowia, Katedra Nauk Biomedycznych, Akademia Wychowania Fizycznego im. Józefa Piłsudskiego w Warszawie; Wyższa Szkoła Rehabilitacji w WarszawieThe occurrence of underestimation of bone mineral density (BMD) and significant deficiencies of calcium and vitamin D in the diets examined male and female students. Proper BMD was significantly more common in people with excess body weight and consuming calcium and vitamin D nutritional guidelines at the level compared with students and deficiency of body weight and understated supply of calcium and vitamin D in the day nutritional ration. Examined a group of students, and students should be included in nutrition education program in the field of care for peak bone mass and a program for the prevention of osteoporosis.Pozycja Open Access Wpływ aktywności wody i temperatury na wzrost oraz aktywność lipolityczną kserofilnego grzyba Eurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Janda, Katarzyna; Markowska-Szczupak, Agata; Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie; Zakład Biotechnologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieEurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link strains isolated from rapeseed, soybean and sunflower seed were incubated on liquid medium with oils, adequately, rapeseed oil, soybean oil and sunflower oil. Influence of water activity (aw) of medium (0.995; 0.950; 0.900 and 0.850) and temperature (15º and 25ºC) on dry mass, proteins content and lipolytic activity were studied. Irregardless of oil type, protein content achieved by Eurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link strains on medium of water activity in the range between 0,900 and 0,995 at 25ºC were higher that at 15ºC. The study proved, that all strains were able to biosynthesis lipolytic exoenzymes on liquid medium with oils. Lipolytic activity was higher at 15ºC than at 25ºC.This indicates that presence Eurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link strains in oilseeds may to initiate disadvantageous quality changes of oils.Pozycja Open Access Analysis of Milk Performance and Fertility Indices of Polish Holstein-Fresian Black-and-White Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Cioch, Barbara; Dąbrowski, Dariusz; Szewczuk, Małgorzata; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, PolandAnalizą objęto użytkowość mleczną oraz wybrane parametry rozrodu (wiek pierwszego wycielenia – WPW, okres międzywycieleniowy – OMW, okres międzyciążowy – OMC) 258 krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (phf cb). Porównano wydajność mleczną, zawartość tłuszczu i białka (kg) oraz zawartość tłuszczu i białka (%) w mleku krów rasy phf cb w czterech kolejnych laktacjach 305-dniowych. W celu przeprowadzenia dokładniejszej oceny produkcyjności krów rzeczywistą wydajność przeliczono na wydajność mleka FCM (wydajność mleka standaryzowanego na 4% tłuszczu). Dodatkowo w badanej populacji krów przeanalizowano przebieg porodów (w skali 6-stopniowej wg PFHBiPM) w dwóch sezonach wycielenia – wiosenno-letnim i jesienno-zimowym. Najwyższą wydajnością mleka (8332 kg), w przeliczeniu na wydajność mleka FCM (9131 kg), charakteryzowały się krowy w laktacji III – 305-dniowej, natomiast najwyższą wydajnością tłuszczu (396kg) i białka (287 kg) charakteryzowały się krowy w laktacji IV – 305-dniowej. Wykazane różnice były statystycznie istotne (P ≤ 0,05 i P ≤ 0,01). Największą zawartość tłuszczu (4,75%) i białka (3,39%) w mleku stwierdzono w laktacji II, zaś najmniejszą zawartość tłuszczu stwierdzono w laktacji I (4,52%), a najmniejszą zawartość białka – w laktacji IV (3,25%); różnice nie były istotne. Wiek pierwszego wycielenia (822 dni), długość okresu międzywycieleniowego (438 dni) i okresu międzyciążowego (136 dni) nie mieściły się w przedziałach wartości uznawanych za korzystne. W obu badanych sezonach w analizowanym gospodarstwie znacznie więcej było porodów łatwych (niż trudnych.Pozycja Open Access Assesment of the Size and Selected Traits of Pheasant Eggs(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Biesiada-Drzazga, Barbara; Banaszewska, Dorota; Bombik, Teresa; Majkowski, Patryk; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Animal Reproduction and Hygiene, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, PolandCelem niniejszej pracy była ocena wielkości i wybranych cech zewnętrznych oraz wewnętrznych jaj bażantów różnych odmian. Materiał badawczy stanowiło po 15 jaj kur bażanta królewskiego (Syrmaticusreevesii), bażanta srebrzystego (Lophuranyctemera) i bażanta zwyczajnego (Phasianus colchicus). Łącznie poddano ocenie 45 jaj. Jaja uzyskano z sześciu stadek bażantów (po dwa dla każdej odmiany bażantów) liczących po pięć osobników (kogut i cztery kury). Ptaki utrzymywano w jednakowych warunkach środowiskowych i żywieniowych. Ocenę jaj przeprowadzono według metodyki podanej przez Mroczka (1997). Jaja znoszone przez kury bażantów srebrzystych, królewskich i zwyczajnych różnią się istotnie wielkością, barwą skorupy i, w niewielkim stopniu, jej grubością. Największy udział w jajach, niezależnie od pochodzenia bażantów, miało białko (48,46–54,77%) i żółtko (36,32–38,69%); najmniejszy udział miała skorupa (12,30–15,19%). U wszystkich badanych odmian bażanta stwierdzono istotne współczynniki korelacji między masą jaj a masą ich białka (0,666–0,721), jak również między masą białka a masą żółtka jaj (0,631–0,702). Uzyskane wyniki wskazują, że bażanty srebrzyste, królewskie i zwyczajne, użytkowane w chowie zamkniętym, osiągają stosunkowo dobre wyniki reprodukcji, określane na podstawie zapłodnienia jaj i wylęgu zdrowych piskląt z jaj nałożonych i z jaj zapłodnionych.Pozycja Nieznane Assessment of Peregrine Falcon (Peregrine falcon) Hatching in Private Breeding(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Biesiada-Drzazga, Barbara; Banaszewska, Dorota; Andraszek, Katarzyna; Bombik, Elżbieta; Wójcik, Ewa; Ostrowski, Dominik; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Animal Genetics and Horse Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Animal Reproduction and Hygiene, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Animal Genetics and Horse Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland; Department of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, PolandCelem pracy była ocena lęgów sokoła wędrownego w wybranym gospodarstwie indywidualnym na terenie województwa mazowieckiego. Badania przeprowadzono w latach 2006–2011 na dwóch parach sokołów wędrownych w wieku 7–12 lat. Od pary hodowlanej podbierano jaja, prowokując ją do ponownego składania jaj. Przeprowadzoną w pracy analizę lęgów oparto na następujących wskaźnikach: liczba zniesionych jaj przez dwie samice w systemie dwóch lęgów w jednym roku, procent zapłodnienia jaj, procent wylęgu piskląt. Ponadto w 2010 roku przeprowadzono porównanie wyników lęgów pochodzących z inkubacji sztucznej i lęgów naturalnych. Samice z obu par w każdym z dwóch lęgów łącznie znosiły maksymalnie do 8 jaj. Lepsze wyniki lęgu uzyskiwano z I lęgu. Z I lęgu uzyskano również większy odsetek wylęgu piskląt z jaj zapłodnionych, w porównaniu z lęgiem II. Nie stwierdzono żadnych różnic pomiędzy wynikami lęgu naturalnego i inkubacji sztucznej. W badanym okresie uzyskano od obu par sokołów łącznie 18 piskląt.Pozycja Open Access Shape Variability in the Skull of Long-tailed Chinchilla (Chinchilla laniger, Molina 1782) Part 2. Relative Growth Rate of Some Skull Regions(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Baranowski, Piotr; Wróblewska, Magdalena; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, PolandCelem pracy było przedstawienie względnej szybkości wzrostu poszczególnych obszarów czaszki i żuchwy szynszyli małej (Chinchilla laniger) oraz uchwycenie zmian morfometrycznych w różnych okresach rozwoju tych zwierząt. Badania przeprowadzono na 299 czaszkach samców i samic szynszyli małej, które podzielono wg wieku. Do pierwszej grupy zakwalifikowano czaszki osobników najmłodszych – w wieku 1–30 dni życia (n = 29), do drugiej grupy – dziewięć czaszek osobników w wieku od 31 do 58 dni. Grupa trzecia obejmowała szkielety głowy zwierząt w wieku od 258 do 360 dni (n = 135), czwarta grupa – w wieku 366–399 dni (n = 72), piąta grupa – w wieku od 400 do 507 dni (n = 54). Wartości empiryczne 26 cech metrycznych czaszki i żuchwy zlogarytmowano; po uwzględnieniu okresu rozwoju morfologicznego oszacowano wartości względnej szybkości wzrostu poszczególnych obszarów szkieletu głowy szynszyli małej. Ponadto oszacowano wartości współczynników korelacji Pearsona dla badanych cech. Wyniki przedstawiono w sześciu tabelach.