FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013 wg Tytuł
Teraz wyświetlane 1 - 20 z 40
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Analiza zależności między poziomem marmurkowatości i zawartością tkanki łącznej w antrykocie a klasyfikacją umięśnienia i stopniem otłuszczenia tusz wołowych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Guzek, Dominika; Głąbska, Dominika; Pietras, Jacek; Plewa, Paweł; Wierzbicka, Agnieszka; Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieTenderness of beef meat is for consumer the most important factor creating its quality. However, during retail, the visual features – colour, marbling, connective tissue quantity – are the most important. The higher marbling level is associated with higher tenderness, juiciness and palatability. Simultaneously, connective tissue is a factor creating hardness. The aim of the presented study was to analyse the relation of marbling and connective tissue quantity in cube roll with conformation and fat class of carcasses. The object of the study was 20 cube rolls from Limousine x Holstein-Friesian bulls. The cumulative effect of conformation class and fat class was not observed. In the „O” conformation class, for the highest of four analysed fat class, highest marbling level was observed.Pozycja Open Access Badanie zawartości kadmu oraz odczynu w podłożach wykonanych z popiołów fluidalnych lub gleby w połączeniu z osadami ściekowymi, słomą i preparatem (EM-1)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Gibczyńska, Marzena; Stankowski, Sławomir; Mazur, Jacek; Lewandowska, Leokadia; Zakład Chemii Ogólnej i Ekologicznej, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Agronomii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Inżynierii Sanitarnej, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Chemii Ogólnej i Ekologicznej, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe aim of the three-year research project was to assess the impact of digested sewage sludge, wheat straw and EM-1 preparation on changes of the cadmium content and pH in the media made on the basis of soil and ash. Effective microorganisms preparation (EM-1) and ceramic powder EM-X, provided by the Greenland Company, were used as activators of biochemical processes. Festulolium braunii (Felopa cultivar) was grown in a pots. The acidification of the media consist of soil or ash and sewage sludge, wheat straw and EM-1 microbiological preparation has been obtained after three years. No effect of added components on changes of the cadmium content in the media based on soil and fluidal ash from coal has been found. Cadmium content in the investigated fluidal ash from coal and sewage sludge was not a limiting factor for their use as fertilizer and for land reclamation purposes.Pozycja Open Access Cechy morfologiczne i właściwości chemiczne gleb przykrytych nawierzchnią bitumiczną (ekranosoli) w obrębie ulicy Obronców Stalingradu w Szczecinie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Sammel, Adam; Chorągwicki, Łukasz; Niedźwiecki, Edward; Meller, Edward; Malinowski, Ryszard; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieSzczecin soils, especially in its historical, oldest parts, like the soils in other cities are either built-up or covered with various materials reducing or blocking water percolation capacity and gas exchange. According to Polish Soil Classification, such soils belong to anthropogenic, urban soils, sealed or covered; hence the term ekranic soils. The profile of soil covered with bituminous surface within the street Obrońców Stalingradu in Szczecin had the following characteristics: bituminous surface – stone pavement – Ca – 2Ca – 3C. Strongly transformed, anthropogenic soil material under the street surface contained 48.1% soil skeleton, on average, among which there were 54.8% of anthropogenic artifacts. Smaller amounts of artifacts (mean 24.0%) occurred also in deeper layers of the profile. The examined ekranosols were characterised by alkaline reaction, CaCO3 content in the range 3.8–4.8%, very low salinity, trace amounts of organic carbon, decreasing with depth, in the layer Ca wide C:N ratio (mean 21.8), low resources of available potassium and magnesium, medium to high resources of available phosphorus with its low total content. The content of Cd, Pb, Zn, Ni, Co and Mn was at a low, natural level. Only the level of Cu was elevated (I degree of contamination).Pozycja Open Access Charakterystyka wybranych elementów środowiska przyrodniczego wyspy Chełminek. Część 2. Aktualny stan i wartość przyrodnicza szaty roślinnej wyspy Chełminek(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Kowalski, Wojciech W. A.; Banaś-Stankiewicz, Urszula; Wróbel, Mariola; Malinowski, Ryszard; Niedźwiecki, Edward; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe paper presents the results of research on the directions of succession and the current state of vegetation of the island Chełminek, formed 100 years ago from sandy sediments deposited as a result of the deepening of the fairway Szczecin-Świnoujscie. This anthropogenic ecosystem is distinguished by well-developed forest and scrub vegetation. The most valuable natural habitats, and also the best developed are patches of riparian vegetation, especially alluvial poplar and ash forests - the priority habitats protected in the European Union. Anthropogenic origin of the island contributed to the development of synanthropic flora and few taxa under legal protection. Planned in future resumption of sandy sediment storage requires a diagnosis of the current state of vegetation of this anthropogenic island, an indication the most valuable natural habitats as well as emphasises the changes which have occurred in the last 30 years in this area, since discontinued its use.Pozycja Open Access Comparison of Milk Composition Depending on System of Milking(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinCelem pracy była ocena jakości mleka krów rasy phf cb, pozyskiwanego w dwóch systemach doju mechanicznego: bańkowego i przewodowego w gospodarstwie rolnym na terenie województwa zachodniopomorskiego. W pracy wykorzystano wyniki z próbnych udojów, przeprowadzonych metodą AT4, zebranych z dokumentacji hodowlanej i dokumentacji wynikowej systemu Symlek. Uwzględniono dane z poszczególnych miesięcy od września 2007 do października 2009 roku, dotyczące zawartości tłuszczu (%) i białka (%) oraz liczby komórek somatycznych (tys. · ml–1). Nie stwierdzono różnic istotnych w zawartości tłuszczu i białka (%) oraz w zawartości komórek somatycznych w mleku pomiędzy dwoma analizowanymi systemami udoju. Mleko pozyskiwane systemem bańkowym charakteryzowało się mniejszą liczbą komórek somatycznych (154,46 tys. · ml–1) w porównaniu z dojem przewodowym (173,19 tys. · ml–1).Pozycja Open Access Efekty glebotwórcze rekultywacji leśnej terenów pogórniczych w okolicy Łęknicy(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Greinert, Andrzej; Drab, Michał; Zakład Ochrony i Rekultywacji Gruntów, Instytut Inżynierii Środowiska, Uniwersytet Zielonogórski; Zakład Ochrony i Rekultywacji Gruntów, Instytut Inżynierii Środowiska, Uniwersytet ZielonogórskiForest reclamation of the soil-less land, connected with opencast lignite mining brings effects exemplified many years after activities carried out during the technical and biological phases. The paper describes the post-mining areas characteristics located near Łęknica in western Poland, covered with Miocene sands, reclaimed in the forest direction, 20 years after the reclamation works. Within its framework, after leveling of the pit heaps plateau and the excavation bottom, slopes surface shaping, neutralization of the ground and start fertilizing, the additional fertilizing differentiating experimental plots of two objects has been done. After the 20 years of soil formation in profiles the following horizons have been observed (of thickness): O (2–3 cm), A (< 1 cm) and Cg (5–10 cm) covering the morphologically and chemically modified C1 horizon (10–30 cm), and the unchanged C2 horizon. There have been noted a tendency to re-acidification of the neutralized soil (to pHKCl 3.5–5.0), and differentiation of the soil surface layers chemistry, to the greatest extent related to the litter level forming. The direction of ground development indicates the possibility of appearance in the coming years a symptoms of the podzolisation process.Pozycja Open Access The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Tarasewicz, Zofia; Aniśko, Mieczysław; Majewska, Danuta; Romaniszyn, Krystyna; Ligocki, Marek; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Poultry Farm in Pniewo, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści jaj pochodzących od kur mięsnych zestawu „Ross 308”. Materiał badawczy stanowiły mieszańce kur mięsnych ROSS 308. Stado liczące 9900 osobników podzielono na trzy grupy. W grupie kontrolnej kurom podawano standardową pełnoporcjową mieszankę przeznaczoną na okres produkcji nieśnej. Kury z grup doświadczalnych II i III otrzymywały mieszankę standardową z dodatkiem koncentratu owocowo-warzywno-ziołowego w ilości odpowiednio 1,5 i 3,0%. W 48 tygodniu życia kur przeprowadzono ocenę jakości 180 jaj wybranych losowo, uwzględniającą: skład morfologiczny jaj, grubość skorupy, indeks kształtu, ciężar właściwy, pH żółtka i białka, a także zawartość wybranych składników mineralnych w żółtku i białku. Zastosowany czynnik doświadczalny nie miał istotnego wpływu na budowę i skład jaja, aczkolwiek udział żółtka i skorupy wykazywał tendencję wzrostową. Stosunek białka do żółtka był korzystniejszy w grupach, w których kury żywiono mieszankami doświadczalnymi. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości makropierwiastków w żółtku i białku jaj. Preparat roślinny istotnie obniżył zawartość żelaza w żółtku i białku oraz ołowiu, kadmu i chromu w żółtku, zwiększył natomiast zawartość cynku w obu częściach treści jaj.Pozycja Open Access Estriol - Alternative Pregnancy Diagnosis Marker in the Mink?(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Skuratko, Agata; Lasota, Bogdan; Felska-Błaszczyk, Lidia; Department of Biotechnology of Animal Reproduction and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Biotechnology of Animal Reproduction and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandEndogenne estrogeny, do których zalicza się estradiol, estron i estriol, to niejednorodna grupa żeńskich hormonów płciowych. Estriol jest hormonem steroidowym występującym w organizmie kobiety w małych ilościach. Rola estriolu w czasie ciąży jest bardzo ważna, ponieważ jego synteza zwiększa się w tym okresie i stanowi 90% wszystkich estrogenów. W warunkach prawidłowych produkcja estriolu wzrasta wraz z rozwojem płodu, a stężenie hormonu w trzecim trymestrze ciąży wzrasta trzykrotnie. Utrzymujące się niskie lub gwałtownie zmniejszające się stężenie estriolu sugeruje stan zagrożenia płodu. Użycie testu do pomiarów tego estrogenu w ślinie może pomóc we wczesnym wykryciu ryzyka porodu przedwczesnego. Ze względu na odmienny typ łożyska charakter ludzkiego metabolizmu estriolu może znacznie różnić się od metabolizmu samic norki. Ze względu na wyraźny wzrost stężenia estriolu dopiero w 2. połowie ciąży oraz ze względu na występowanie diapauzy jego atrakcyjność jako markera wczesnej ciąży dla hodowcy norek się zmniejsza. Jednakże warte rozważenia jest jego zastosowanie do monitorowania przebiegu ciąży, szczególnie w przypadku możliwości oznaczenia koncentracji w ślinie.Pozycja Open Access Evaluation of the Effect of Combustion Wastes on Mictoelements Contents in Soil after Virginia Fanpetals (Sida hermaphrodita rusby) Cultivation(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Możdżer, Ewa; Krzywy, Edward; Department of Land Reclamation and Environmental Chemistry, Western Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Land Reclamation and Environmental Chemistry, Western Pomeranian University of Technology, SzczecinDoświadczenie jednoczynnikowe przeprowadzono w latach 2008–2010 w Stacji Oceny Odmian w Szczecinie – Dąbiu. Gleba na której założono doświadczenie wytworzona jest z piasku gliniastego lekkiego (pgl). Pod względem składu granulometrycznego zalicza się ją do kategorii gleb lekkich, kompleksu przydatności rolniczej IV b, żytniego dobrego (5). W doświadczeniu użyto odpadu paleniskowego w postaci popiołu z węgla brunatnego oraz kompostu wyprodukowanego z udziałem komunalnego osadu ściekowego metodą GWDA. W obu odpadach popiele z węgla brunatnego oraz osadzie ściekowym użytym do produkcji kompostu nie stwierdzono przekroczenia norm dla metali ciężkich określonych w przepisach ministerialnych. Schemat badań obejmował sześć obiektów nawozowych. Rośliną testową był ślazowiec pensylwański (Sida Hermaphrodita Rusby). Istotne zwiększenie zawartości ogólnej miedzi, manganu i niklu w glebie stwierdzono na obiektach III, IV i VI w porównaniu z obiektami nawożonymi węglanem wapnia lub popiołem z węgla brunatnego w dawce odpowiadającej 1,5 Mg CaO · ha–1 (obiekty I i II). Nawożenie organiczne z popiołem z węgla brunatnego przyczyniło się do wzrostu zawartość form kadmu, miedzi, manganu, ołowiu i cynku rozpuszczalnych w mol · dm–3 HCl w porównaniu z obiektem nawożonym wyłącznie węglanem wapnia oraz zawartością wyjściową. W stosunku do zawartości wyjściowej zmalała zawartość cynku, a wzrosła kadmu, miedzi, manganu i niklu rozpuszczalnego w 1 mol · dm–3 HCl.Pozycja Open Access The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Chełpiński, Piotr; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPorównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win wytworzonych z tych owoców. Największymi owocami, o największej zawartości ekstraktu (17,1%), a jednocześnie o najmniejszej kwasowości (0,53 g · 100 g–1), były owoce borówki wysokiej. Owoce porzeczki czerwonej były najmniejsze, zawierały najmniej ekstraktu (11,2%) i związków polifenolowych (38,5 mg · 100 g–1). Wina otrzymane z owoców borówki wysokiej cechowały się zbyt niską kwasowością (2,4 g · L–1). Kwasowość wina otrzymanego z owoców porzeczki czarnej była bardzo wysoka (7,4 g · L–1), wysokie również było stężenie kwasu mlekowego (3,0 g · L–1). Najciemniejsze (L*22,38) były owoce jagody kamczackiej, a także pulpa z nich przygotowana (L*22,55). Najjaśniejszą pulpę otrzymano z owoców porzeczki czerwonej (L*34,56). W trakcie maceracji wszystkie pulpy ciemniały (parametr L*); nastąpiło wyługowanie związków barwnych ze skórki (parametry a* i b*). Przedłużanie czasu maceracji nasilało ten proces. Również wina w trakcie dojrzewania ciemniały. Wszystkie otrzymane wina zawierały znacznie mniej polifenoli niż owoce. Długość procesu maceracji miała niewielki wpływ na zawartość tych związków w winach.Pozycja Open Access The Impact of Cutting and Mulching Grapevine Regent on Yielding and Fruit Quality(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Grajkowski, Józef; Chełpiński, Piotr; Strzelecki, Roman; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, SzczecinBadania przeprowadzono w latach 2010–2011, w Pracowni Sadownictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Określono wpływ mulczowania gleby oraz liczby latorośli na łozie na jakość i wielkość plonu winorośli odmiany Regent. Krzewy posadzono w glebie gliniastej, III klasy bonitacyjnej, zasobnej w składniki mineralne. Ściółkowanie gleby okazało się niekorzystne ze względu na pogorszenie jakości owoców. Winogrona zawierały mniej ekstraktu (14,1%), więcej kwasów organicznych (0,90 g) i azotanów (83 mg) oraz niższym odczynem soku (3,25) w porównaniu z roślinami nie ściółkowanymi. Cięcie łozy na sześć oczek wpłynęło na uzyskiwanie większych gron, dłuższych (16,4 cm) i o większej masie (208 g) w porównaniu do gron zebranych z roślin prowadzonych na dziesięć pędów. Prowadzenie krzewów na krótsze łozy powodowało lepsze doświetlenie roślin, co wpłynęło na zwiększenie zawartości ekstraktu w owocach (15,8%) i obniżenie zawartości azotanów (71 mg). Owoce były również jędrniejsze (186 G), ciemniejsze (parametr L* 23,54) i o większej zawartości substancji odpowiedzialnych za barwę niebieską (parametr b* –12,19), wymagały natomiast większej siły do oderwania owocu od szypułki (119 G).Pozycja Open Access Interesujące stanowisko Listery jajowatej Listera ovata (L.) R. BR. (Orchidaceae) w pobliżu Jeziora Łazienkowskiego w Człuchowie (województwo pomorskie) Doniesienie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Bacieczko, Wanda; Czajka, Mariola; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieIn the area of Człuchów at the ecological site “Wetlands at the Lazienkowskie Lake” there has been found an abundant population of Listera ovata population (166 specimens). Listera ovata develops in undergrowth of the forest phytocenosisFraxino-Alnetum W.Mat.1952. It is necessary to decrease the level of the penetration of this area in order to maintain the population.Pozycja Open Access Jakość owoców pięciu odmian persymony (Diospyros kaki)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chełpiński, Piotr; Yordanov, Anton; Dobrowolska, Agnieszka; Rozwarski, Rafał; Ochmian, Ireneusz; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieResearch was conducted in 2010–2011 at the Fruit Growing Department of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin and at the Research Station of Agricultural University in Plovdiv, where, in the spring of 2006, persimmon trees of ‘Sharon’, ‘Moro’, ‘Jiro C24276’, ‘Kaki Tipo’ and ‘Hyakume’ cultivars were planted. The capacity of the fruits, soluble solids, organic acidity, Vitamin C, NO3 and NO2 contents as well as the fruit coloring were compared in Szczecin after harvesting. It was noted that Kaki Tipo and Hyakume cultivars were characterized by the largest fruits with an average mass greater than 220 g, and with a height and diameter 70 mm. The fruits were characterized by a wide range of skin colour: from bright yellow-orange to dark orange. The fruits of the ‘Hyakume’ cultivar were the brightest (L* 63.19) and contained the most yellow pigment (b* 63.54). Small contents of organic acids (0.37–0.67 g citric acid per 100 g of fruit), nitrates (1.0–4.5 mg 100 g–1) and a nitrites (0.15–0.30 mg 100 g–1). Fruits were characterised by large differences in vitamin C content from 41mg (‘Hyakume’) to 98 mg (‘Sharon’) per 100 g of fruit but similar values for the content of extract (16.6–17.4%).Pozycja Open Access Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.Pozycja Open Access Micropropagation of Crocosmia x crocosmiiflora Lucifer(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Krupa-Małkiewicz, Marcelina; Żurawik, Piotr; Piórkowska, Paulina; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomeranian University of Technology, SzczecinCelem pracy było określenie wpływu zastosowanych roślinnych regulatorów wzrostu na morfogenezę Crocosmia × crocosmiiflora w kulturach in vitro. Materiał badawczy stanowiły nasiona krokosmii odmiany ‘Lucifer’. Nasiona kiełkowały na pożywce MS bez dodatku roślinnych regulatorów wzrostu. Eksplantaty pierwotne do założenia kultury in vitro stanowiły 1–2-centymetrowe fragmenty merystemów wierzchołkowych pędów wraz z węzłem i pąkami kątowymi. Rośliny namnażano na pożywce MS uzupełnionej BAP, NAA i 2,4-D. Najlepszą pożywką do namnażania krokosmii była pożywka MS bez dodatku roślinnych regulatorów wzrostu. W celu zainicjowania formowania cebulek namnożone pędy wykładano na pożywkę MS uzupełnioną 2iP, BAP, 2,4-D oraz IBA. Cebulki o największej średnicy obserwowano na pożywce MS bez dodatku regulatorów wzrostu.Pozycja Open Access Ocena modelu reakcji i rzędu do opisu degradacji linuronu w glebie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Gregorczyk, Andrzej; Swarcewicz, Maria; Sędłak, Paweł; Katedra Agronomii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Syntezy Organicznej i Technologii Leków, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Inżynierii Systemów Agrotechnicznych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe aim of this study was to apply the single first-order kinetic model (SFO) to the investigation of linuron degradation (pure and in the mixture with other pesticides – thiametoxam and mancozeb) in light and medium soil. Coefficients of the exponential model were determined – after logarithmic transformation – from the least squares linear regression. The single first-order reaction kinetic model turned out to be applicable to the degradation of linuron in soil (determination coefficient R2 ≥ 92.7%). In light soil, the rate of degradation was higher comparing to medium soil. The T50 values (half-life time) amounted to 36.1–49.2 days for the herbicide alone and ranged from 71.5 to 73.5 days for linuron in the mixture. Regardless of the type of soil, linuron in the mixture degraded much slower than the pure herbicide.Pozycja Open Access Ocena wpływu różnych dawek podłoża popieczarkowego na zadarnienie i odrost różnych mieszanek trawnikowych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Wiśniewska-Kadżajan, Beata; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w SiedlcachTo fertilize both grassland and turf lawns can be used the mushrooms substrate. The aim of this study was determine the effect of the mushrooms substrate on the compactness and regrowth of various turf lawns with different perennial ryegrass share. The field experiment was established in 2004 in the agricultural station of University of Natural and Humanities in Siedlce. In the study the follows research factors were applied: 1) dose of mushrooms substrate, 2) the mixtures lawns with different species composition and participation of perennial ryegrass. Within two study years (2005 and 2006) the compactness and regrowth of turf lawns was tested. This evaluation was conduced using the IHR methodology using 9o scale valuation, where 9 is the highest value of feature. The highest compactness ability had turf mixture (M5) with a 40% share of perennial ryegrass. Most preferably in evaluation of regrowth also dropped three- -component mixture (M3) with a 40% share of perennial ryegrass. The percentage of perennial ryegrass in the studied mixtures of grasses clearly did not affect the degree of compactness and regrowth of investigated turf lawns.Pozycja Open Access Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od ich wielkości(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Strzelecki, Roman; Kozos, Karolina; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe research was conducted in the years 2010–2012 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology, Szczecin. The study involved blackcurrant cultivars of ‘Ben Alder’, ‘Sofijewskaja’ and ‘Tisel’ and consisted in the comparison of their respective fruit size and firmness, chemical composition, colours according to the size of fruit. After harvest yield was immiedately divided into small (<13 mm) and large fruits (>13 mm). From among of researched cultivars ‘Tisel’ characterised the major fruits; the large fruits in total yield was 79%, and the average weight of 100 of these fruits was 205 g. It was found that the small fruits of all tested cultivars were firmer (212 G mm) and less susceptible to damage (101 G mm) than large fruits (71 G mm). Among the tested varieties the most firm fruits were of ‘Ben Alder’ (234 G mm). Small fruits were also characterised by a higher acidity (3.24 g), lower pH of juice (3.24) while a higher content of vitamin C (182 mg). Small fruits were also darker and had darker pulp – parameter L*.Pozycja Open Access Proporcje składników mineralnych w roślinach uprawianych na glebach pobagiennych nawożonych cynkiem i miedzią(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Jarnuszewski, Grzegorz; Meller, Edward; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieIn pot experiments the influence of Zn and Cu fertilisation on the yield quantity and quality of the plants grown on the muck taken from 2 post-bog soils: peat-muck soil and mineral- muck soil on lucustrine chalk, was compared. The experiments were conducted in the years 2000–2002 and each year the pots were filled with a new muck material. The main crop included: maize (2000), spring barley (2001), spring wheat (2002); and aftercrop: mustard (2000), rape (2001) and oats (2002). Zinc dose was 18 mg Zn kg–1 soil dry matter and copper – 9 mg Cu kg–1 soil dry matter. Macro- and microelement content in plants afforded to calculate ion proportions of: K : Ca, K : Mg, K : [Ca + Mg] and weight proportions of Ca : P and Fe : Mn. A significant positive relationship was found between: the yield of maize, spring barley, rape, oats and the Ca:P ratio; and significantly negative between the yield of maize, barley, rape, oats and the K : [Ca + Mg] ratio. These studies show that the majority of plants grown on both kinds of post-bog soils are characterised by cation proportions departing from the optimum values for fodder or plant growth and development. The ratios of K : Ca, K : Mg and K : [Ca + Mg] were most often too narrow and Ca : Mg, Ca : P, Fe : Mn -too wide. The plants from mineral-muck soil on lacustrine chalk had wider ratios of K : Ca, K : Mg, K : [Ca + Mg], Fe : Mn, and narrower the Ca : P ratio in comparison with the plants grown on peat-muck soil. The Ca : P ratio was even in crops from both kinds of soil. Zinc and copper fertilisation resulted in narrowing the ratio of K : Ca, K : Mg and K : [Ca + Mg] in main crop; and widening in: mustard, rape and oats.Pozycja Open Access Przydatność gleb porolnych przeznaczonych pod powiekszenie kolekcji Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach. Część I. Cechy morfologiczne i niektóre właściwosci fizyczne gleb(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Malinowski, Ryszard; Niedźwiecki, Edward; Meller, Edward; Kubus, Marcin; Podlasiński, Marek; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Rekultywacji i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe studies were conducted on the former arable land, intensively used, designated for extending the collection of Dendrological Garden in Przelewice. This area is characterised by a low wavy relief with gentle slopes of ca 3%, on average. Study results showed great variations, especially vertical, in granulometric composition and a considerable diversity of soil types, which had been greatly affected by water erosion. The investigated area was found to be dominated by leached black earth, grey-brown podsolic soil and deluvial soils. Considerably smaller areas were covered with rusty soils, grey-brown soils and arenosols. Irrespective of the soil type classification, these soils are characterised by a substantial humus horizon, mostly sandy clay or loamy sand containing from 4 to 6% clay fraction (<0.002 mm). Reaction is predominantly slightly acid to alkaline, humus content from 10.0 to 30.0 (mean 17.3) g · kg–1, bulk density from 1.22 to 1.59 (mean 1.47) Mg · m–3 and total porosity from 38.8 to 52.2 (mean 43.1) %. Among the determined types of soils, the most beneficial morphological characteristics and properties were detected in leached black earths.