Książki/Rozdziały (WNoŻiR)
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Książki/Rozdziały (WNoŻiR) wg Data wydania
Teraz wyświetlane 1 - 15 z 15
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Brak dostępu Wstęp do teorii optymalnych połowów. Wyd. 3 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1997) Kompowski, Andrzej; Horbowy, Jan; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Morski Instytut Rybacki w GdyniPozycja Open Access Podstawy ekologii wód(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1998) Chojnacki, Juliusz Cezary; ; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Analityczne podstawy hydrochemii(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Kubiak, Jacek; Tórz, Agnieszka; Nędzarek, Arkadiusz; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Gospodarka rybacka na wodach otwartych : przewodnik do ćwiczeń. Wydanie 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Filipiak, Jarosław; Trzebiatowski, Rajmund; Sadowski, Jacek; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Chów ryb : przewodnik do ćwiczeń. Wydanie 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1999) Sadowski, Jacek; Trzebiatowski, Rajmund; Filipiak, Jarosław; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Systematyka krągłoustych i ryb : przewodnik do ćwiczeń. Wyd. 2 uzupełnione(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2001) Krzykawski, Stanisław Waldemar; Więcaszek, Beata Jolanta; Keszka, Sławomir Dariusz; Antoszek, Artur Jan; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access 50 lat Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności(AMP Studio Paweł Majewski, 2001) Kołakowski, Edward redaktorPozycja Open Access Mikrobiologia żywności : skrypt do ćwiczeń z mikrobiologii żywności. Cz. 1(Wydanictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2002) Daczkowska-Kozon, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Charakterystyka pomiarów cech morfometrycznych storni Platichthys flesus (L., 1758) z Zatoki Gdańskiej na podstawie wymiarowania fotografii cyfrowej, z uwzględnieniem wybranych wskaźników biologicznych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011) Antoszek, Artur; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaIn der Arbeit wurden morphometrische Merkmale von Flundern Platichthys flesus (L., 1758) aus Danziger Bucht charakterisiert. Das Material wurde das ganze Jahr über auf einem Fanggebiet gefangen – jeweils zur Mitte eines jeden Monats. In der Arbeit wurde die Genauigkeit der Vermessungen verglichen, die mit herkömmlicher Methode und mit der Methode der Dimensionierung von Digitalaufnahmen mit Hilfe einer Computersoftware durchgeführt wurden. Es wurden auch morphometrische Vermessungen von Flundern nach dem klassischen Vermessungsschema von Holčik (1989) mit eigenen Modifikationen und unter dem Einsatz des truss network – Gitters durchgeführt. Zusätzlich wurden die Distanzen des tuss network - Gitters für die Berechnung mit Hilfe der Heron'schen Formel der Flächeninhalte aller möglichen Dreiecke verwendet, die durch die Gitterdistanzen zur Bestimmung der Körperbereiche von Flundern mit großer Veränderlichkeit und zur Verifizierung der Korrektheit der Gittermessungen mit Hilfe des Lehrsatzes über die Seitenlängen eines beliebigen Dreiecks gebildet wurden. Statistische Analyse erlaubte die Bestimmung von Unterschieden zwischen den Weibchen und Männchen von Flundern als auch zwischen den links- und rechtsseitigen Flundern. Zusätzlich wurde das gefangene Material mit Hilfe der folgenden, gewählten biologischen Parameter charakterisiert: Altersstruktur, Abhängigkeit Länge-Gewicht, Gewicht von Gonaden und Leber – unter der Berücksichtigung der Unterteilung von Flundern in Geschlechter und Jahreszeiten, an denen das Material gefangen wurde.Pozycja Open Access Możliwości wykorzystania wybranych preparatów z bakteriami kwasu mlekowego jako czynnika poprawiającego przydatność technologiczną i żywieniową pieczywa pszenżytnieg(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2013) Iwański, Robert Zbigniew; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Emulsje spożywcze : bioskładniki, reometria rotacyjna i oscylacyjna, innowacyjne technologie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Bortnowska, Grażyna; ; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Analiza wybranych cech biologicznych, morfologicznych i genetycznych dorsza (Gadus morhua L., 1758) z Morza Północnego, występującego w różnych wariantach ubarwienia ciała(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2018) Rybczyk, Agnieszka; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Uwarunkowania rybołówstwa bałtyckiego w latach 2004-2014(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2018) Brocki, Wojciech; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2019) Balejko, Edyta; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wybitni szczecińscy naukowcy. Wybrane sylwetki(Volumina.pl Sp. z o.o. Szczecin, 2024) Nowak, Maciej; Kojder, Klaudyna; Czałczyńska-Podolska, Magdalena; Czapiewsk, Tomasz; Czerniawski, Robert; Drzonek, Maciej; Durka, Włodzimierz; Faryś, Janusz; Gaziński , Radosław; Jartyś, Janusz; Karcz, Joanna; Kubasiewicz, Lesław; Kojder, Ireneusz; Kokot, Sebastian; Kołodziej-Durnaś, Agnieszka; Kowalewski, Maciej; Krasucki, Eryk; Marlicz, Wojciech; Morawski, Antoni; Nowak, Andrzej; Paszkiewicz, Sandra; Rakoczy, Rafał; Ruszkowski, Janusz; Sobczak, Małgorzata; Tański, Adam; Udała, Jan; Wojtaszak, Andrzej; Blaszke, Małgorzata; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Ekonomiczny ; Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Architektury; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Pomorski Uniwersytet Medyczny; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Uniwersytet Szczeciński; Pomorski Uniwersytet Medyczny; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa; Zachodniopomorski Uniwersy tet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej; Uniwersytet Szczeciński; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Uniwersytet Szczeciński; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział EkonomicznyPrzedstawiciele zróżnicowanych dyscyplin naukowych z trzech szczecińskich uczelni: Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie oraz Uniwersytetu Szczecińskiego podjęli próbę charakterystyki wybranych uznanych szczecińskich naukowców. W ramach doboru charakteryzowanych naukowców absolutnie nie chodzi o wskazywanie wyczerpującej listy „najbardziej uznanych”, ani żadne inne kategoryzowanie, w szczególności wykluczanie kogokolwiek. Autorzy podkreślają, że poza przedstawionymi uczonymi, w historii szczecińskiej nauki (również na nieujętych w opracowaniu uczelniach) można znaleźć wielu innych wybitnych naukowców.