Wydanie 300(24) 2012

Przeglądaj

Ostatnie zgłoszenia

Teraz wyświetlane 1 - 8 z 8
  • PozycjaOpen Access
    Charakterystyka wybranych elementów środowiska przyrodniczego wyspy Chełminek część I: różnicowanie się cech morfologicznych i właściwości gleb powstających z piaszczystych osadów dennych w wyniku ich zalesienia na wyspie Chełminek
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Malinowski, Ryszard; Niedźwiedzki, Edward; Kowalski, Wojciech A; Protasowicki, Mikołaj; Meller, Edward; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The island Chełminek was formed artificially mostly of sand bottom sediments obtained after the construction and deepening of the fairway Świnoujście–Szczecin and was afforested about 100 years ago. In this study the properties of sand sediments under forest were compared with similar mechanical composition of “fresh” sand sediments. Forest cover brought about the development of muck soil profile with horizons Amu-AC-C-Cgg. The upper part of this profile at the depth of 3–20 cm, in comparison with “fresh” sediments, was characterised by: the accumulation of organic matter (50,4–98,0 g · kg–1), strong acidity (pHKCl 3,1–3,8), reduced bulk density (0,84–1,24 Mg · m–3), increased total porosity (45,8–53,6%), a clear increase in available potassium as well as potassium and phosphorus soluble in the mixture of concentrated HNO3 + HClO4 acids.
  • PozycjaOpen Access
    Oddziaływanie hydrożelu i rodzaju okrywy glebowej na aspekt ogólny muraw trawnikowych
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Jankowski, Kazimierz; Sosnowski, Jacek; Jankowska, Jolanta; Kowalczyk, Renata; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach; Pracownia Agrometeorologii i Podstaw Melioracji Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Wydział Przyrodniczy, Instytut Agronomii; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
    The aim of this work was to determine the effect of superabsorbent Aqua–Gel P4 on the dynamics of lawns emergence. The experiment was established in 2007. The studies were carried out on the base of two lawn experiments. The first experience was a monoculture lawn where in pure sown four species of lawn grasses were studied. In the second experiment four designed mixtures the same grass species were used. The type of used soil cover (cultivated soil or garden peat) did not cause significant variation in the general aspect of both lawn grasses sown in pure stand and in mixtures. The best general aspect, undepend on the kind of soil cover or kind of subsoil had the mixtures lawns with domination of red fescue, perennial ryegrass, common bent. The monoculture turfs had the best general aspect on the plots with 5 cm of placement depth of hydrogel, and mixtures turfs by 10 cm. The kind of soil cover hadn’t any significant influence on improving of general aspect
  • PozycjaOpen Access
    Ocena niepewności obliczenia czasu półtrwania herbicydu w glebie
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Gregorczyk, Andrzej; Swarcewicz, Maria Katarzyna; Katedra Agronomii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Syntezy Organicznej i Technologii Leków, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The object of this study was the kinetics of disappearance of linuron in soil, under laboratory conditions. Compared two methods of indirect determination of half life time and estimation accuracy of the calculations. These were the analytical method (for example, a simple first-order reaction model) and the graphical method (assuming a linear decay of the active substance). According to the current international standards assume that a measure of uncertainty of measurement was the double value of standard deviation. Calculated expanded uncertainty of measurement of the absolute half period and the relative uncertainty. Depending on the method used was different, but similar half-life values (36.1 and 37.3 days). It was found that the analytical method was more accurate (relative uncertainty 3.0%) than the graphics (uncertainty 4.8%).
  • PozycjaOpen Access
    Wpływ temperatury ogrzewania na jakość lipidów podczas chłodniczego przechowywania ogrzanej tkanki mięsnej śledzia bałtyckiego (Clupea harengus membran)
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Domiszewski, Zdzisław; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The aim of this research was to investigate the effects of heating temperature (60, 100 i 160ºC) on the lipid oxidation and fatty acid composition of lipids during cold storage of heated herring muscle tissue. Lipids were extracted using the Bligh and Dyer method and their peroxide value (PV), anisidine (AsV), concentration of dienes (CD) and Totox value were determined. Composition of fatty acids was also determined via gas chromatography. It was demonstrated that the temperature applied during heat treatment has a substantial effect on the rate of lipid oxidation during refrigerated storage of herring muscle tissue. Heating meat at 160ºC results in an average 2–3 times faster increase of primary and secondary oxidation products during cold storage than heating it at 60 and 100ºC. Storing fish after heat treatment can also cause an approximately 25% loss of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids n-3 LC PUFA, especially when applied low-temperature heating.
  • PozycjaOpen Access
    Przydatność Festuca pratensis i Trifolium pratense do podsiewu łąki na glebie organicznej
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Czyż, Henryk; Kitczak, Teodor; Stelmaszyk, Anna; Zakład Łąkarstwa i Melioracji, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Łąkarstwa i Melioracji, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Łąkarstwa i Melioracji, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    Studies were carried out in 2003–2007 on the meadow with the community of Festuca rubra, on the rot soil proper. In the meadow experiment two factors were studied – the dose of nitrogen (0, 60, 120, 180 kg · ha–1) and the grass-leguminous mixtures of seeds, with different participation of Festuca pratensis and Trifolium pratens1 e (1 – without sowing – control, 2 – Festuca pratensis – 100% – 30 kg · ha–1), 3 – Festuca pratensis – 70% + Trifolium pratense – 30%, 4 – Festuca pratensis – 50% – Trifolium pratense – 50%, 5 – Festuca pratensis – 30% + Trifolium pratense – 70% 6 – Trifolium pratense – 100% – 18 kg · ha–1). Analysis of the floristic composition of sward showed that the proportion of Festuca pratensis increased when seed quantity and nitrogen dose were enlarged, but there was no such regularity in the case of Trifolium pratense. Its share declined independently of the factors of the experiment in the subsequent study years. Between used combinations of experimental factors, the most productivity in terms of dry matter yield were objects sawed with mixture – 70% Festuca pratensis and 30%, Trifolium pratense and Trifolium pratense alone, fertilized with nitrogen doses of 120 and 180 kg · ha–1. Feed of individual objects characterized by similar chemical composition. The concentration of majority of analyzed elements (N, P, K, Ca, Mg, and Cu, Zn, Fe, Mn) corresponded to the level recommended for a good feed. Only the content of zinc and copper fluctuated below the norm, but phosphorus and potassium – it greatly exceeded.
  • PozycjaOpen Access
    Związek polimorfizmu kappa-kazeiny (cask) z wydajnością i składem mleka krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,
    The study involved 859 Polish Holstein-Fresian var. Black-and-White cows. The kappa-casein (CASK) genotypes were determined using PCR (Polymerase Chain Reaction) method. It was found that allele of CASKA had occurred more frequently than allele of CASKB in all analyzed lactations of Polish Holstein-Fresian cows. It was also found that cows with the CASK AA genotype had a higher milk yield than cows with CASK BB genotype. The differences were significant (P ≤ 0.01) in the second lactation. The highest milk protein content and fat content for the three analyzed lactations were recorded for the CASK BB genotype. The differences were significient (P ≤ 0.01, P ≤ 0.05) in the second lactation and the third lactations. Milk with a higher contents protein in cows with CASK BB genotype is a better material in technological usefulness.
  • PozycjaOpen Access
    Occurrence and Biological Activity of Lectins in Seeds of Leguminous Plants and Cereals
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Brinken, Anna; Piątek, Jarosław; Biel, Wioletta; Sagan, Zygmunt; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in Szczecin; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in Szczecin
    Materiał do badań stanowiły nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóŜ. Występowanie lektyn określono na podstawie aktywności czerwonych krwinek ludzkich, szczurów laboratoryjnych i baranich traktowanych wyciągami z wymienionych nasion i ziarna oraz owocnika pieczarki (Agaricus campestris) jako kontroli metody. Aktywność biologiczną lektyn określono na podstawie największego stopnia rozcieńczenia wyciągu wywołującego jeszcze aglutynację erytrocytów. Badania wykazały występowanie lektyn w nasionach lędźwianiu, grochu i soczewicy oraz ich silniejszy wpływ na aglutynację erytrocytów szczura niŜ człowieka. Ze zbóŜ jedynie w Ŝycie ozimym Warko stwierdzono występowanie lektyn i słabą aglutynację erytrocytów ludzkich grupy A1 przy braku aglutynacji erytrocytów szczura i barana.
  • PozycjaOpen Access
    Jakość sensoryczna mięsa wieprzowego zapeklowanego metodą zalewową solankami o różnym składzie
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Balejko, Jerzy Andrzej; Kowalski, Michał; Czerniejewska-Surma, Barbara; Balejko, Edyta; Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Podstaw Żywienia Człowieka, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The estimation of quality changes of raw and cooked pork meat pickled previously by immersion method with taking advantage four curing solution differing with the chemical composition was investigated. The pointed method of appearance, smell, colour and texture of raw meat were applied. Additionally after the thermal treatment the taste was evaluated. Moreover the colour profiling analysis (raw meat and after thermal treatment) and palatability tests (cooked meat) were taken. The estimation was made after 24, 129 and 216 hours. The pickling time and the kind of applied curing solution have no impact of the pork loin on the general estimation before and after thermal treatment. Thermal treatment has impact on the colour profile of loin only in case of immersion method of pickling.