The effect of soil tillage system and nitrogen fertilization on baking quality of winter spelt cultivars
Date
2016Author
Hury, Grzegorz
Stankowski, Sławomir
Makarewicz, Artur
Sobolewska, Magdalena
Biel, Wioletta
Opatowicz, Natalia
Metadata
Show full item recordAbstract
The material for investigation were grain samples obtained from an experiment
conducted in 2009–2011 at the Agricultural Experimental Station in Lipnik, near Szczecin. The
study compared 3 factors: two systems of soil tillage (reduced and conventional), 4 nitrogen
doses (0, 50, 100 and 150 kg · ha–1) and 3 winter spelt cultivars (‘Franckenkorn’, ‘Oberkulmer
Rothkorn’, ‘STH 12’). The quality and farinograph traits of grain, flour and dough were
estimated. Soil tillage systems – reduced and conventional – practically had not effect on grain
and flour quality. Significant difference was observed only for gluten content. Nitrogen
fertilization influenced significantly most of the quality traits. The optimal nitrogen level was
100 kg N · ha–1. Only for gluten index and gluten weakening the highest values have been
observed at control variant without nitrogen fertilization. There was no interaction between
cultivars and nitrogen fertilization except for gluten index. Mean values of this trait for cultivars
‘Oberkulmer Rothkorn’ and ‘Franckenkorn’ was on the same level at different nitrogen dose.
Gluten index for cultivar ‘STH 12’ decreased significantly at higher doses. The results of
farinograph analyses indicate that cultivar with the best baking quality was ‘Oberkulmer
Rothkorn’, while with the worst quality – ‘Franckenkorn’. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna uzyskane z doświadczenia prowadzonego
w latach 2009–2011 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku k. Szczecina. W doświadczeniu
3-czynnikowym porównano: 2 systemy uprawy roli (uproszczony i konwencjonalny), 4 poziomy
nawożenia azotem (0, 50, 100 i 150 kg N ∙ ha–1) oraz 3 odmiany orkiszu ozimego (‘Franckenkorn’,
‘Oberkulmer Rothkorn’, ‘STH 12’). Oznaczono cechy jakościowe i farinograficzne ziarna, mąki
i ciasta. Systemy uprawy roli (uproszczony i konwencjonalny) nie miały wpływu na jakość ziarna
i mąki. Istotną różnicę stwierdzono jedynie w przypadku zawartości glutenu. Nawożenie azotem
wpłynęło na badane cech jakościowe w istotny sposób. Optymalną dawką azotu okazała się
dawka 100 kg N ∙ ha–1. Jedynie w przypadku indeksu glutenu i rozpływalności glutenu największe
wartości odnotowano w wariancie kontrolnym bez nawożenia azotem. Nie stwierdzono interakcji
pomiędzy nawożeniem a odmianami, z wyjątkiem indeksu glutenu. Średnie wartości tej cechy
dla odmian ‘Oberkulmer Rothkorn’ i ‘Franckenkorn’ były na tym samym poziomie, niezależnie
od dawki azotu. Indeks glutenu dla odmiany ‘STH 12’ zmniejszał się istotnie w miarę wzrostu
dawki azotu. Wyniki badań farinograficznych wskazują, że odmianą najlepszej jakości była
odmiana ‘Oberkulmer Rothkorn,’ a najgorszej jakości – ‘Franckenkorn’.
Collections
The following license files are associated with this item: