FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013 wg Autor "Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access The Impact of Cutting and Mulching Grapevine Regent on Yielding and Fruit Quality(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Grajkowski, Józef; Chełpiński, Piotr; Strzelecki, Roman; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, SzczecinBadania przeprowadzono w latach 2010–2011, w Pracowni Sadownictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Określono wpływ mulczowania gleby oraz liczby latorośli na łozie na jakość i wielkość plonu winorośli odmiany Regent. Krzewy posadzono w glebie gliniastej, III klasy bonitacyjnej, zasobnej w składniki mineralne. Ściółkowanie gleby okazało się niekorzystne ze względu na pogorszenie jakości owoców. Winogrona zawierały mniej ekstraktu (14,1%), więcej kwasów organicznych (0,90 g) i azotanów (83 mg) oraz niższym odczynem soku (3,25) w porównaniu z roślinami nie ściółkowanymi. Cięcie łozy na sześć oczek wpłynęło na uzyskiwanie większych gron, dłuższych (16,4 cm) i o większej masie (208 g) w porównaniu do gron zebranych z roślin prowadzonych na dziesięć pędów. Prowadzenie krzewów na krótsze łozy powodowało lepsze doświetlenie roślin, co wpłynęło na zwiększenie zawartości ekstraktu w owocach (15,8%) i obniżenie zawartości azotanów (71 mg). Owoce były również jędrniejsze (186 G), ciemniejsze (parametr L* 23,54) i o większej zawartości substancji odpowiedzialnych za barwę niebieską (parametr b* –12,19), wymagały natomiast większej siły do oderwania owocu od szypułki (119 G).Pozycja Open Access Micropropagation of Crocosmia x crocosmiiflora Lucifer(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Krupa-Małkiewicz, Marcelina; Żurawik, Piotr; Piórkowska, Paulina; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomeranian University of Technology, SzczecinCelem pracy było określenie wpływu zastosowanych roślinnych regulatorów wzrostu na morfogenezę Crocosmia × crocosmiiflora w kulturach in vitro. Materiał badawczy stanowiły nasiona krokosmii odmiany ‘Lucifer’. Nasiona kiełkowały na pożywce MS bez dodatku roślinnych regulatorów wzrostu. Eksplantaty pierwotne do założenia kultury in vitro stanowiły 1–2-centymetrowe fragmenty merystemów wierzchołkowych pędów wraz z węzłem i pąkami kątowymi. Rośliny namnażano na pożywce MS uzupełnionej BAP, NAA i 2,4-D. Najlepszą pożywką do namnażania krokosmii była pożywka MS bez dodatku roślinnych regulatorów wzrostu. W celu zainicjowania formowania cebulek namnożone pędy wykładano na pożywkę MS uzupełnioną 2iP, BAP, 2,4-D oraz IBA. Cebulki o największej średnicy obserwowano na pożywce MS bez dodatku regulatorów wzrostu.