Jakość jaj i wskaźniki wylęgowości strusi afrykańskich (Struthio camelus) w zależności od wieku ptaków
Abstract
Materiał doświadczalny stanowiły jaja wylęgowe pochodzące od 3, 4 i 5 letniego stada niebieskoszyich strusi afrykańskich utrzymywanych na prywatnej fermie w Polsce. Celem badań była: ocena jakości jaj z uwzględnieniem ich składu morfologicznego i chemicznego w kolejnych sezonach reprodukcyjnych, ocena wskaźników wylęgowości w aspekcie wieku ptaków, a także określenie wpływu grubości i porowatości skorupy na przebieg lęgu. Wraz z wiekiem ptaków stwierdzono wydłużanie się okresu nieśności, co wpłynęło na zwiększenie liczby zniesionych jaj. Cechy fizyczne i skład morfologiczny jaj nie ulegały istotnym zmianom w kolejnych sezonach reprodukcyjnych. Wiek niosek wpłynął na skład chemiczny jaj. Jaja ptaków starszych charakteryzowały się większą zawartością białka ogólnego i popiołu zarówno w żółtku jak i białku oraz tłuszczu w żółtku. Zawartość cholesterolu całkowitego w żółtku nie zmieniała się istotnie w kolejnych sezonach nieśności, natomiast profil kwasów tłuszczowych ulegał istotnym zmianom. Korzystniejszy stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych stwierdzono w lipidach żółtka jaj ptaków najmłodszych. W trakcie trzyletniego okresu badań zmienił się znacząco skład mineralny jaj: w żółtkach jaj wzrosło stężenie podstawowych makropierwiastków, przy zmniejszającym się udziale większości mikropierwiastków. Wraz z wiekiem strusi poprawie uległo zapłodnienie i wskaźniki wylęgowości oraz zmniejszył się odsetek piskląt, którym udzielono pomocy w czasie kłucia. Skorupy jaj z których pisklęta wykluły się samodzielnie cechowała większa porowatość aniżeli skorupy po zarodkach zmarłych i pisklętach, którym udzielono pomocy w czasie kłucia.
Collections
The following license files are associated with this item: