Wydanie 278(14) 2010
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 278(14) 2010 wg Tytuł
Teraz wyświetlane 1 - 7 z 7
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Ocena stanu zachowania wybranych populacji goryczki krzyżowej (Gentiana cruciata) na Pomorzu Zachodnim(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Piotrowska, Julia; Katedra Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieGentiana cruciata is a protected species which appears relatively rarely in xerotermic communities. The research on the population of this species was carried out in 2006. Number of specimens, density and spatial structure were examined on 5 × 5 m experimental areas. Floristic composition of phytocoenoses were characterized, too. In Kamieniec and Nawodna the population of Gentiana cruciata was found in Adonido-Brachypodietum pinnati communieties for which Gentiana is characteristic species. In Nawodna it is estimated on 1370 specimens. The greatest population of Gentiana cruciata appears on this area and its characteristic feature is the diversity of length of stems and the number of flowers. The numerous population from Kamieniec is characterized by the changebility of biometric parameters because of diversified habitat conditons. The population from Zdroje takes up the smallest area (106 specimens) where the most frequent blossoming was marked. The part of blossoming specimens was smaller because the worsening of light conditons. The aggregate type of spatial distribution was found in all examined populations.Pozycja Open Access Ocena zawartości metali ciężkich oraz cech jakościowych ziarna pszenicy(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Stolarska, Anna; Gregorczyk, Andrzej; Przybulewska, Krystyna; Podlasińska, Joanna; Zakład Fizjologii Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Agronomii, Zakład Doświadczalnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe degree of heavy metal contamination and effect of storage time of wheat grain on quality traits of milling, used for five type of flour production. The content and weakening of gluten and falling number was estimated. It was noticed, that concentration of heavy metals did not exceed values admissible for consumption flour. Gluten quality for every grades of flour was good and did not decrease during the storage time. After longer storage time increase of falling number was observed.Pozycja Open Access Skład chemiczny i jakość białka ziarna owsa brązowo- i żółtoplewkowego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Biel, Wioletta; Szołkowska, Aleksandra; Bobko, Kazimierz; Jaskowska, Izabela; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Danko Hodowla Roślin Sp. z o.o. Choryń 27, 64-000 Kościan; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe aim of this study was compare the content of chemical composition and nutritive value in the grains of four new brown hull oats strains (CHD 2875, CHD 3076, CHD 3047, CHD 2909) and in the grians of two cultivars (Bohun and Deresz) carried out in 2005–2006. The content of the following components were determined: basic chemical composition, β-glucans, NDF, ADF, ADL and amino acids. The brown oat strains studied contained significantly higher amounts of crude protein (p≤0.05), NFE (p≤0.05) and ADL (p≤0.01). The first amino acid limiting the nutritive value of protein was lysine in nearly all oat samples. It was found that the grain of CHD 2909 characterised by highest quality of protein (EAAI).Pozycja Open Access Wpływ mrożenia na proces dojrzewania odgłowionego i patroszenia śledzia bałtyckiego solonego metodą zalewową(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Tokarczyk, Grzegorz; Kołakowski, Edward; Bednarczyk, Bożena; Szymczak, Mariusz; Przybylska, Sylwia; Waliłko, Anna; Lament, Katarzyna; Krzywiński, Tomasz; Bienkiewicz, Grzegorz; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Technologii Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieRipening of fresh and frozen/thawed headed and gutted Baltic herring salted in 12% NaCl solution (brine) with or without the addition of 0.7% acetic acid was compared. Samples for assays were taken after 2, 3, 4, 5, 7, 10, 14, 18, 21 and 27 days of ripening. Control samples for assays were taken after 1, 3, 5, 7, 9, 11, 15 and 18 days of ripening. Herring meat and brine were assayed separately. Freezing of raw material reduced the growth of protein hydrolysis products (peptides and thyrosine), however the contents of peptides and thyrosine were high than in fresh fish, especially in brine and brine meat extract with acetic acid. Freezing of raw material had a significant impact on the ripening of Baltic herring salted in brine. Fundamental differences depended on initial processing and chemical composition of brine. Acetic acid inhibited ripening of salted frozen/thawed herring. Baltic herring salted in the presence of CH3COOH had better quality then salted in brine without CH3COOH regardless of initial processing. On the other hand the best quality had salted products made from fresh/unfrozen Baltic herring.Pozycja Open Access Wpływ odłogowania na wybrane właściwości gleb piaszczystych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Tomaszewicz, Tomasz; Chudecka, Justyna; Katedra Rekultywacji i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Rekultywacji i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe authors investigated the humus horizon (0–20 cm) of rusty soils in period of agriculture use (winter barley crop) and after 8–10 years since its use abandonment. Those soils had texture of heavy loamy sands. The fallow soils had the lower content of available potassium, the lower values of pHKCl and bases saturation (V). The contents of available phosphorus and magnesium, exchangeable aluminum and organic carbon were higher than in period of agriculture use. The authors also ascertain the improvement of soil susceptibility on physical degradation – S(f) and destruction of structure (RDC).Pozycja Open Access Wybrane właściwości chemiczne powierzchniowej warstwy gruntów przydrożnych w okresie wiosny i jesieni(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Chudecka, Justyna; Tomaszewicz, Tomasz; Pacewicz, Krzysztof; Wróbel, Mariola; Katedra Rekultywacji i Chemii Środowiska Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Rekultywacji i Chemii Środowiska Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Agronomii Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Botaniki i Ochrony Przyrody Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieAuthors analyzed a chosen chemical properties of roadside grounds localized among forest and field areas. Ice-removing chemicals using on road surfaces in winter had the dominant influence on chemizm of roadside grounds localized to the distance of 2 m from roads - to the border of drainage ditch. The values of soil salinity, pH, S and V decreased but values of Hh increased together with distance from road. The NaCl content in grounds decreased c.a. 80–90% in spring-autumn period. The roadside grounds on arable area had 2–4 -times higher level of salinity in relation to roadside grounds from forest area.Pozycja Open Access Zróżnicowanie flory naczyniowej Doliny Strumienia Stróżewskiego w mezoregionie Równiny Pyrzycko-Stragardzkiej(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Bacieczko, Wanda; Klera, Magdalena; Kochanek-Felusiak, Agnieszka; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Dendrologii i Kształtowania Terenów Zieleni Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThis paper presents the diversity of vascular flora resulting on varying habitat conditions and its correlation to different forms of anthropopressure in Stróżewska Stream valley (Pyrzyce Basin). The research was conducted in three diversified biotopes: meadow complexes, forest niches and water basins. There was total number of 304 species identified, classified in 68 families and 197 genera, including 24 species of significant natural values. Regionally valuable are: Listera ovata, Epipactis helleborine, Orchis militaris, Orobanche pallidiflora and others. Legal form of conseravation of an ecological ground was proposed for investigated area.