Wydawnictwo Uczelniane
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Wydawnictwo Uczelniane wg Temat "acidity"
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Formation of Corn Productivity in Crop Rotation Depending on Long-Term Fertilization and Liming(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2021) Stasiv, Oleh; Olifir, Yuriy; Institute of Agriculture of the Carpathian Region of NAAS, Obroshyne, Lviv, Ukraine; Institute of Agriculture of the Carpathian Region of NAAS, Obroshyne, Lviv, UkraineCorn (Zea mays L.) is one of the main source of feed and food resources. The importance of this culture in the world economy continues to grow. In Ukraine corn is an export-oriented crop of universal purpose and high potential. Based on the results of research in the ninth rotation of long-term stationary experiment, it was found that in the Western Forest-Steppe in four-field crop rotation on Albic Stagnic Luvisol the highest productivity of corn 73 t . ha–1 is formed by organo-mineral fertilizing system with systematic joint application of 10 t . ha–1 manure, N65Р68К68 on the background of periodic liming with 1.0 n CaCO3 by hydrolytic acidity.It is shown that long-term unilateral application of mineral fertilizer system (more than 50 years) on acidic soil along with the accumulation of nitrogen compounds increases the acidity and content of mobile aluminum compounds, leads to blocking the activity of enzyme systems, reducing absorption and transformation of nutrients and in consequence the formation of low-yield corn at the level of control without fertilizers.Pozycja Open Access The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Chełpiński, Piotr; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPorównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win wytworzonych z tych owoców. Największymi owocami, o największej zawartości ekstraktu (17,1%), a jednocześnie o najmniejszej kwasowości (0,53 g · 100 g–1), były owoce borówki wysokiej. Owoce porzeczki czerwonej były najmniejsze, zawierały najmniej ekstraktu (11,2%) i związków polifenolowych (38,5 mg · 100 g–1). Wina otrzymane z owoców borówki wysokiej cechowały się zbyt niską kwasowością (2,4 g · L–1). Kwasowość wina otrzymanego z owoców porzeczki czarnej była bardzo wysoka (7,4 g · L–1), wysokie również było stężenie kwasu mlekowego (3,0 g · L–1). Najciemniejsze (L*22,38) były owoce jagody kamczackiej, a także pulpa z nich przygotowana (L*22,55). Najjaśniejszą pulpę otrzymano z owoców porzeczki czerwonej (L*34,56). W trakcie maceracji wszystkie pulpy ciemniały (parametr L*); nastąpiło wyługowanie związków barwnych ze skórki (parametry a* i b*). Przedłużanie czasu maceracji nasilało ten proces. Również wina w trakcie dojrzewania ciemniały. Wszystkie otrzymane wina zawierały znacznie mniej polifenoli niż owoce. Długość procesu maceracji miała niewielki wpływ na zawartość tych związków w winach.Pozycja Open Access Physico-chemical characteristics of selected honeys of the West Pomeranian province and the value of their pro-health(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Szczuko, Małgorzata; Krzemianowska, Ewa; Janda, Katarzyna; Wolska, Jolanta; Jamioł-Milc, Dominika; Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in SzczecinRecently there have been many studies on positive effect of honeys on various diseases, especially in treatment of cardiovascular diseases. Even though the majority of results suggest positive influence in the treatment of those diseases the authors of those research wanted to indicate other aspects, often negative, connected to the consumption of honey available at retail. The performed study relates to the adulteration of 35 natural honeys obtained from private apiaries and at retail. The honeys were subjected to the quality tests PN-88/A- 77626 on the presence of saccharose (Lane-Eynon’s method), starch, artificial acidic and basic dyes, water (refractometric method), total acidity and antioxidative activity (spectrophotometric method). Among the tested honeys more than 50% contained more than 10% of saccharose, and the relation between higher saccharose content and the presence of lower acidity in honey was determined, what will have unfavorable influence on antibacterial properties. Also lowered antioxidative activity of honeys was observed – within the range of 10.32–80.56 percent of inhibition of DPPH radicals and relatively high water content in 17% honeys, what will negatively affect the microbial stability of the product. The presence of starch and synthetic dyes in honey samples were not determined. It is postulated to maintain caution in nutrition honey with no approved quality of the chronically ill.