Wydanie 310(30) 2014
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 310(30) 2014 wg Temat "Dyscyplina::Nauki rolnicze, Zootechnika i Rybactwo"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Analysis of Milk Performance and Fertility Indices of Polish Holstein-Fresian Black-and-White Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Cioch, Barbara; Dąbrowski, Dariusz; Szewczuk, Małgorzata; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, PolandAnalizą objęto użytkowość mleczną oraz wybrane parametry rozrodu (wiek pierwszego wycielenia – WPW, okres międzywycieleniowy – OMW, okres międzyciążowy – OMC) 258 krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (phf cb). Porównano wydajność mleczną, zawartość tłuszczu i białka (kg) oraz zawartość tłuszczu i białka (%) w mleku krów rasy phf cb w czterech kolejnych laktacjach 305-dniowych. W celu przeprowadzenia dokładniejszej oceny produkcyjności krów rzeczywistą wydajność przeliczono na wydajność mleka FCM (wydajność mleka standaryzowanego na 4% tłuszczu). Dodatkowo w badanej populacji krów przeanalizowano przebieg porodów (w skali 6-stopniowej wg PFHBiPM) w dwóch sezonach wycielenia – wiosenno-letnim i jesienno-zimowym. Najwyższą wydajnością mleka (8332 kg), w przeliczeniu na wydajność mleka FCM (9131 kg), charakteryzowały się krowy w laktacji III – 305-dniowej, natomiast najwyższą wydajnością tłuszczu (396kg) i białka (287 kg) charakteryzowały się krowy w laktacji IV – 305-dniowej. Wykazane różnice były statystycznie istotne (P ≤ 0,05 i P ≤ 0,01). Największą zawartość tłuszczu (4,75%) i białka (3,39%) w mleku stwierdzono w laktacji II, zaś najmniejszą zawartość tłuszczu stwierdzono w laktacji I (4,52%), a najmniejszą zawartość białka – w laktacji IV (3,25%); różnice nie były istotne. Wiek pierwszego wycielenia (822 dni), długość okresu międzywycieleniowego (438 dni) i okresu międzyciążowego (136 dni) nie mieściły się w przedziałach wartości uznawanych za korzystne. W obu badanych sezonach w analizowanym gospodarstwie znacznie więcej było porodów łatwych (niż trudnych.