Wydanie 278(14) 2010
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 278(14) 2010 wg Temat "gluten weakening"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Ocena zawartości metali ciężkich oraz cech jakościowych ziarna pszenicy(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Stolarska, Anna; Gregorczyk, Andrzej; Przybulewska, Krystyna; Podlasińska, Joanna; Zakład Fizjologii Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Agronomii, Zakład Doświadczalnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe degree of heavy metal contamination and effect of storage time of wheat grain on quality traits of milling, used for five type of flour production. The content and weakening of gluten and falling number was estimated. It was noticed, that concentration of heavy metals did not exceed values admissible for consumption flour. Gluten quality for every grades of flour was good and did not decrease during the storage time. After longer storage time increase of falling number was observed.