Wydanie 286(18) 2011
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 286(18) 2011 wg Temat "Dyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywienia"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Zawartość polifenoli, właściwości przeciwutleniające oraz zdolności redukujące naparów herbat białych liściastych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011) Plust, Dominika; Czerniejewska-Surma, Barbara; Domiszewski, Zdzisław; Bienkiewicz, Grzegorz; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThis paper defines the content of polyphenols, antioxidant activity against ABTS radicals and reducing power (FRAP) of white tea infusions. To determine total polyphenol content using the assay with Folin-Ciocalteau reagent, antioxidant properties was determined by TEAC and FRAP assay. It was demonstrated that white tea infusions have high antioxidant properties but varying dependent on size of the leaves.