Wydanie 281(16) 2010
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 281(16) 2010 wg Temat "Dyscyplina::Nauki rolnicze"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Właściwości żywieniowe nasion szarłatu (Amarantus cruentus)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Biel, Wioletta; Jaskowska, Izabela; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe nutritional value of the amaranthus seeds (Amaranthus cruentus L.) Aztek cv. was studied. Seeds contained about 17% protein, 8% fat, 3.5% ash and 6.5% crude fibre. The concentration of essential amino acids in crude protein were high. Crude protein had a high level of lysine – 4.72 g · 16g–1N. First limiting amino acid (CS) was isoleucine. All the estimated nutritional quality parameters based on amino acids composition showed that amaranthus protein had good nutritional quality, 93% – EAAI, 2.7 – predicted PER, 74 – predicted BV. Beneficial is also crude fat composition. Among amaranthus lipids the majority were unsaturated fatty acids (oleic – 25% and linoleic – 49%).