FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013 wg Autor "Cioch, Barbara"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Comparison of Milk Composition Depending on System of Milking(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinCelem pracy była ocena jakości mleka krów rasy phf cb, pozyskiwanego w dwóch systemach doju mechanicznego: bańkowego i przewodowego w gospodarstwie rolnym na terenie województwa zachodniopomorskiego. W pracy wykorzystano wyniki z próbnych udojów, przeprowadzonych metodą AT4, zebranych z dokumentacji hodowlanej i dokumentacji wynikowej systemu Symlek. Uwzględniono dane z poszczególnych miesięcy od września 2007 do października 2009 roku, dotyczące zawartości tłuszczu (%) i białka (%) oraz liczby komórek somatycznych (tys. · ml–1). Nie stwierdzono różnic istotnych w zawartości tłuszczu i białka (%) oraz w zawartości komórek somatycznych w mleku pomiędzy dwoma analizowanymi systemami udoju. Mleko pozyskiwane systemem bańkowym charakteryzowało się mniejszą liczbą komórek somatycznych (154,46 tys. · ml–1) w porównaniu z dojem przewodowym (173,19 tys. · ml–1).Pozycja Open Access Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPrzeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy kappa-kazeiny (CASK) oznaczono metodą PCR (ang. Polymerase Chain Reaction). Stwierdzono, że allel CASKA występował częściej niż allel CASKB w pierwszej 305-dniowej laktacji krów (0,831 A, 0,169 B). W badanej populacji przeważały homozygoty CASK AA (70,21%), w odniesieniu do heterozygot CASK AB (25,84%) i homozygot CASK BB (3,95%). Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka stwierdzono w mleku krów o genotypie CASK AA, a największą zawartość tłuszczu i białka odnotowano u homozygot CASK BB.