Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR)
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR) wg Autor "Friedrich, Mariola promotor"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Brak dostępu Ocena wpływu korekty diety i nadzoru żywieniowego na samopoczucie oraz parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki przemiany węglowodanowo-lipidowych osób zaburzonych psychicznie - mieszkańców całodobowego domu pomocy społecznej(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Fugiel, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Goluch, Zuzanna promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Uniwersytet Ekonomiczny we WrocławiuPozycja Open Access Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo-lipidowe u szczura(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Sadowska, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaCelem pracy było określenie wpływu kontrolowanej i niekontrolowanej suplementacji witaminami diety, w której pełne ziarna pszenicy, kukurydzy i kasza jęczmienna (dieta standard) zostały zastąpione mąką i sacharozą (dieta zmodyfikowana), na: stężenia wybranych składników krwi (glukoza, triacyloglicerole, cholesterol), zmiany masy ciała, odkładanie tłuszczu okołonarządowego i skład jego kwasów tłuszczowych, a także skład chemiczny tkanki mięśniowej u szczura. Doświadczenie przeprowadzono w wiwarium Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka na 180 samcach i 180 samicach szczura w 8 miesiącu życia. Zwierzęta podzielono na 4 grupy: I - żywiona dietą standard, II - dietą zmodyfikowaną, III - dietą zmodyfikowaną + suplementacja niekontrolowana, IV - dietą zmodyfikowaną + suplementacja kontrolowana. Stwierdzono, że niekontrolowana suplementacja diety obniżała pobieranie paszy i stężenie glukozy, podwyższała stężenia lipoprotein krwi, prowadziła do gromadzenia mięśniowej i okołonarządowej tkanki tłuszczowej i zmieniała jej skład kwasów tłuszczowych. Suplementacja kontrolowana podwyższała stężenia lipoprotein krwi i prowadziła do gromadzenia tłuszczu okołojelitowego u samców.