Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR)
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR) wg Autor "Dąbrowski, Waldemar promotor"
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998) Bogusławska-Wąs, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPróby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę przypowierzchniową i przydenną. Wszystkie badania ilościowe mikroflory analizowanych środowisk wykonano zgodnie z zalecanymi metodami. Wyizolowane drożdżaki identyfikowano metodami standartowymi na podstawie cech makro- i mikroskopowych oraz potwierdzano przynależność rodzajową i gatunkową przy wykorzystaniu API-testów. Ocenę aktywności enzymatycznej oparto na zestawie 19 hydrolaz z zastosowaniem substratów chromatogennych. Pomiary wskaźników fizyko-chemicznych wody ograniczono do temperatury, pH, tlenu i przewodności elektrolitycznej właściwej. Ustalono, że liczebność drożdżaków w osadach dennych Zalewu Szczecińskiego jest znacznie wyższa od ilości tych grzybów w wodzie. Najintensywniejszy rozwój grzybów w osadach przypada na okres wiosenny i możliwy jest również jesienią, w wodzie natomiast największą ilośc badanych mikroorganizmów stwierdzono w okresie letnim. Ustalono korelację pomiędzy ilością grzybów a przewodnictwem elektrolitycznym właściwym. Analiza jakościowa badanych mikocenoz wykazała, że dominującymi rodzajami drożdżaków w osadach i w wodzie były Candida i Rhodotorula, natomiast dominującymi gatunkami Candida famata i Rhodotorula glutinis. Wykazano, że badane szczepy grzybów charakteryzują się wysoką aktywnością proteolityczną, średnią lipolityczną i niską amylolityczną. W zakresie badanych enzymów rodzaju Rhodotorula był grupą grzybów o najwyższym stopniu aktywności. Materiał poddany analizie pochodził z czterech stałych miejsc na Zalewie Szczecińskim. Wyznaczone stacje badawcze różniły się między innymi warunkami hydrochemicznymi i biologicznymi oraz procesami mieszania wody.Pozycja Brak dostępu Identyfikacja, serogrupy i geny wirulencji L. monocytogenes izolowanych z żywności i środowisk pokrewnych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) Muskalska, Kamila Beata; Dąbrowski, Waldemar promotor; Szymczak, Barbara promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Zmienność cech powierzchniowych listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Iwański, Robert Zbigniew; Dąbrowski, Waldemar promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa