Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows
Date
2013Author
Cioch, Barbara
Czerniawska-Piątkowska, Ewa
Chociłowicz, Ewa
Szewczuk, Małgorzata
Metadata
Show full item recordAbstract
Przeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem
kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko-
-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy kappa-kazeiny (CASK) oznaczono metodą PCR
(ang. Polymerase Chain Reaction). Stwierdzono, że allel CASKA występował częściej niż allel
CASKB w pierwszej 305-dniowej laktacji krów (0,831 A, 0,169 B). W badanej populacji
przeważały homozygoty CASK AA (70,21%), w odniesieniu do heterozygot CASK AB (25,84%)
i homozygot CASK BB (3,95%). Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka stwierdzono
w mleku krów o genotypie CASK AA, a największą zawartość tłuszczu i białka odnotowano
u homozygot CASK BB. The undertaken study aimed at determining relations between kappa-casein (CASK)
polymorphism and milk performance traits in population of 339 Polish Holstein-Fresian var
Black-and-White heifer cows. Kappa-casein genotypes were determined using PCR method. It
was found that allele CASKA was more frequent than allele CASKB in the first 305-day lactation
(0.831 and 0.169 respectively). In the investigated population homozygotes AA (70.21%) were
dominated compared to heterozygotes AB (25.84%) and homozygotes BB (3.95%). The highest
milk, fat and protein yield was found in milk of cows with AA CASK genotype, and the highest
fat and protein content was observed in homozygotes BB.
Collections
- Wydanie 307(28) 2013 [11]
The following license files are associated with this item: