Use of probiotics and prebiotics in milk products
Date
2015Author
Neja, Wojciech
Bogucki, Mariusz
Ziółkowska, Joanna A.
Jankowska, Małgorzata
Krężel-Czopek, Sylwia
Metadata
Show full item recordAbstract
Probiotics and prebiotics found in milk products can have many beneficial health-
promoting effects. Probiotics are live organisms added to the diet and their consumption confers
a positive effect on the host by improving the intestinal microflora balance. The health benefits
of probiotics for the gastrointestinal tract include restoring normal intestinal microflora,
preventing carcinogenesis and cancers from developing, and reducing lactose intolerance.
Prebiotics are compounds that pass undigested by the enzymes of the gastrointestinal tract and
have the ability to stimulate the growth of probiotic bacteria. Prebiotics improve intestinal
function, exhibit antidiabetic and antiatherogenic effects, and influence nutrient bioavailability.
Products that contain probiotics and prebiotics are classified as functional foods, dietary
supplements, or medicines. Probiotyki i prebiotyki, zawarte w produktach mlecznych, mogą dawać wiele
pozytywnych efektów prozdrowotnych. Probiotyki to jako żywe mikroorganizmy stanowią suplement
diety, a ich spożycie wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową gospodarza. Pozytywne efekty
prozdrowotne probiotyków dla przewodu pokarmowego to m.in. przywrócenie mikroflory przewodu
pokarmowego do jej prawidłowego stanu. Ponadto zapobiegają procesowi karcynogenezy oraz
rozrostowi nowotworów oraz obniżają nietolerancję na laktozę. Prebiotyki jako związki, które nie
są trawione przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego, wykazują zdolność do
stymulowania wzrostu bakterii probiotycznych. Prebiotyki poprawiają pracę jelit, działają
przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo oraz wpływają na biodostępność składników
pokarmowych. Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki zaliczamy do żywności funkcjonalnej,
suplementów diety lub leków.
Collections
The following license files are associated with this item: