Influence of the Season of the Year on the Quality of Milk Purchased by Dairies
Abstract
The aim of the study was to assess the effect of the calendar month on the quantity
of milk purchased by dairies and to assess the chemical quality of milk based on analysis of its
content of protein, fat, casein, and urea, as well as its SCC. Analysis of milk purchased in
individual months showed that the most milk was purchased in June and the least in December.
Assessment of the chemical composition of raw milk revealed that it contained on average
4.18% fat, 3.23% protein, 2.61% casein, and 222.92 mg/l urea, with a SCC of 246.67 1000/ml.
The differences between means for individual months were statistically significant. Celem podjętej pracy była ocena wpływu niektórych czynników na skład
chemiczny surowego mleka: tłuszczu, białka, kazeiny, mocznika i liczby komórek somatycznych.
W pracy analizowano wpływ wielkości dostawy na jakość skupowanego mleka. Analiza skupu mleka w poszczególnych miesiącach wykazała, że najwięcej mleka dostarczono do skupu
w czerwcu, zaś najmniej – w grudniu. Ze składu chemicznego mleka surowego wynika, że
zawierało ono średnio 4,18% tłuszczu, 3,23% białka, 2,61% kazeiny, 222,92 mg/l mocznika
i 246,67 tys./ml LKS. Zaobserwowane różnice w średnich wartościach w poszczególnych
miesiącach były statystycznie istotne.
Collections
The following license files are associated with this item: