Alternative Use of Mare Milk

View/ Open
Date
2019Author
Romaniuk, Karolina
Majszyk-Świątek, Marta
Kryszak, Katarzyna
Danielewicz, Agata
Andraszek, Katarzyna
Metadata
Show full item recordAbstract
Mare milk, compared to the milk of other animal species used for dairy purposes, is
distinguished by a wealth of bioactive substances conferring health benefits. Mare milk
positively affects the human immune system and digestive system. It is rich in nutrients that
have a beneficial effect on the skin and protect its cells against oxidative stress. The aim of the
survey was to investigate consumer awareness of the alternative use of mare milk. The survey
was conducted among students from four fields of study (bioengineering of food, dietetics,
agriculture, and animal husbandry) and people with no connection to agriculture. In total,
responses were obtained from 200 people. Fifty-one per cent of respondents were unaware that
horses are used for dairy purposes. Mare milk is most often (60% of respondents) associated
only with food for foals. The respondents’ awareness of the chemical composition of milk was
low (37%). The main food product made from mare milk that was familiar to the respondents
(70%) was kumis. Mleko klaczy, w odniesieniu do mleka innych gatunków zwierząt użytkowanych
mlecznie przez człowieka, wyróżnia się bogatym zestawem składników bioaktywnych, które
czynią z niego produkt o właściwościach prozdrowotnych. Kobyle mleko pozytywnie wpływa na
układ odpornościowy człowieka i układ pokarmowy. Jest bogate w składniki, które korzystnie
wpływają na skórę i chronią jej komórki przed stresem oksydacyjnym. Celem badań ankietowych
było zbadanie świadomości konsumentów w zakresie alternatywnego wykorzystywania mleka
klaczy. Ankieta została przeprowadzona wśród studentów czterech kierunków studiów
(bioinżynieria produkcji żywności, dietetyka, rolnictwo i zootechnika) oraz ludzi niezwiązanych
z rolnictwem. Łącznie uzyskano odpowiedzi od 200 osób; 51% ankietowanych nic nie wie
o mlecznym kierunku użytkowania koni. Mleko klaczy najczęściej (60% ankietowanych)
kojarzone jest wyłącznie z pokarmem dla źrebiąt. Świadomość respondentów na temat składu
chemicznego mleka jest niska (37%). Głównym produktem spożywczym wytwarzanym z mleka
klaczy, kojarzonym przez respondentów (70%), jest kumys.
Collections
The following license files are associated with this item: