Effect of sodium fluoride on some morphological and physiological parameters of 10-day-old seedlings of various plant species
Date
2017Author
Pelc, Justyna
Smolik, Beata
Krupa-Małkiewicz, Marcelina
Metadata
Show full item recordAbstract
Fluorine is one of the most toxic elements for plants resulting from its high
electronegativity. Fluorine compounds, the penetration into the plant tissue, may cause a variety
of physiological and biochemical changes. The aim of this study was to determine the influence
of 10 mM sodium chloride (NaF) on morphological parameters (root length, shoot length) and
physiological parameters (proline, total chlorophyll and carotenoids) in leaves of 10-day-old
seedlings of various species of crop plants under laboratory conditions. Results obtained in this
experiment showed that fluoride adversely affecting the morphological parameters and
physiological parameters of the test plants when compared to control. Among 10 studied plants,
three species (barley, radish ‘Minowase Summer Cross’, lupine) indicated high tolerance to NaF
compared to the other tested plants. The most sensitive to lead exposure were wheat, radish
‘Carmen’, alfalfa, sunflower, tomato. Fluor ze względu na wysoką elektroujemność jest jednym z najbardziej toksycznych
dla roślin pierwiastków. Związki fluoru po wniknięciu do tkanki roślinnej mogą powodować wiele
zmian fizjologicznych i biochemicznych. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu 10 mM
fluorku sodu (NaF) na parametry morfologiczne (długość korzenia, długość siewki) oraz
parametry biochemiczne (zawartość proliny, chlorofilu całkowitego i karotenoidów) w liściach
10-dniowych siewek rożnych gatunków roślin rosnących w warunkach laboratoryjnych. Wyniki
doświadczenia wykazały, że fluorek sodu niekorzystnie wpłynął na parametry morfologiczne
i biochemiczne testowanych roślin, w porównaniu z próbą kontrolną. Wśród badanych roślin
trzy gatunki (jęczmień, rzodkiew, łubin) charakteryzowały się zwiększoną tolerancją na NaF
w odniesieniu do innych testowanych roślin. Natomiast mniejszą tolerancję na działanie soli
NaF wykazały pszenica, rzodkiewka, pomidor, lucerna i słonecznik.
Collections
The following license files are associated with this item: