Physiological reaction of basket willow (Salix viminalis L.) to zinc excess
Datum
2017Autor
Malinowska, Katarzyna
Wróbel, Jacek
Mikiciuk, Małgorzata
Studziński, Mateusz
Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
The influence of zinc salt, in a concentration range of 50 to 650 mg · dm–3, on the
physiological response of basket willow was studied on Bjor, Tora and Jorr varieties which were
grown in hydroponics. Content of chloroplast pigments, relative water content (RWC), water
saturation deficit (WSD), intensity of assimilation and transpiration, stomatal conductance,
photosynthetic rate of water use efficiency (WUE) and instantaneous photosynthetic rate of
water use (WUEI) were determined in leaves. It was observed that the decrease in
concentration of tested physiological parameters correlated with the increase of zinc salt doses
in the medium. The assimilation and transpiration of basket willow were significantly limited by
stomata. The addition of zinc salt to the medium increased water saturation deficit in leaves of
all three Salix viminalis verities. Badano wpływ soli cynku o stężeniu 50–650 mg ∙ dm–3 na reakcję fizjologiczną
wierzby wiciowej, odmian Bjor, Tora i Jorr, uprawianej w hydroponice. Oznaczono zawartość
barwników asymilacyjnych, wskaźniki względnej zwartości wody i deficytu wysycenia wodą,
intensywność procesów asymilacji i transpiracji, przewodność szparkową, fotosyntetyczny
współczynnik wykorzystania wody (WUE) oraz chwilowy fotosyntetyczny współczynnik wykorzystania
wody (WUEI). Stwierdzano spadek natężenia badanych parametrów fizjologicznych wraz ze
wzrostem dawki soli cynku w pożywce. Asymilacja i transpiracja wierzby wiciowej były w istotny
sposób ograniczone szparkowo. Dodatek soli cynku do pożywki spowodował wzrost deficytu
wysycenia wodą liści badanych odmian wierzby.
Collections
Die folgenden Lizenzbestimmungen sind mit dieser Ressource verbunden: