The effect of selected factors on freshening milking efficiency in primiparous polish holstein-friesian black-and-white cows
Date
2017Author
Pytlewski, Jarosław
Antkowiak, Ireneusz R.
Stanisławski, Daniel
Czerniawska-Piątkowska, Ewa
Metadata
Show full item recordAbstract
Sire origin as well as age and body weight of heifers at fertilization were shown to have
a statistically significant effect on freshening milking efficiency in Polish Holstein-Friesian Black-
-and-White primiparous cows. The highest milk yields during the freshening stage were recorded
for daughters of bulls from North America and primiparous cows, which were fertilized as heifers
aged 16 months and at body weight 475 kg. Most probably the high genetic potential of HF
cattle from North America, exceeding European cattle in terms of milk yield, was connected with
the longer period of their upgrading and in combination with the improvement of local production
conditions ensured the most advantageous results. It seems that milk yield in the freshening
period is affected by body weight and development of heifers rather than their age at fertilization.
In order to reduce the rearing stage in young females it is recommended in that period to apply
more intensive nutrition. Wykazano istotny pod względem statystycznym wpływ pochodzenia ojca oraz
wieku i masy ciała przy zacieleniu jałowic na efektywność rozdajania pierwiastek rasy polskiej
holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Największą mlecznością w okresie rozdajania
charakteryzowały się córki buhajów pochodzących z Ameryki Północnej i pierwiastki, które
zostały zapłodnione jako jałówki – w wieku powyżej 16 miesięcy życia oraz przy masie ciała
powyżej 475 kg. Najprawdopodobniej wysoki potencjał genetyczny bydła hf pochodzącego
z Ameryki Północnej, przewyższający pod względem wydajności mlecznej odmiany europejskie,
był związany z dłuższym okresem jego doskonalenia, co w połączeniu z poprawą lokalnych
warunków produkcyjnych zapewniło uzyskanie najkorzystniejszych rezultatów. Wydaje się, że na
mleczność w okresie rozdajania większy wpływ mają masa ciała i rozwój jałowic niż ich wiek przy
zapłodnieniu. Aby skrócić fazę odchowu u młodzieży żeńskiej, zaleca się stosowanie w tym
okresie bardziej intensywnego żywienia.
Collections
The following license files are associated with this item: