Effect of preharvest use of anti-cracking preparations on changes in selected parameters of sweet cherry fruits during frozen storage
Date
2016Author
Telesiński, Arkadiusz
Mikiciuk, Grzegorz
Mikiciuk, Małgorzata
Stręk, Michał
Płatkowski, Maciej
Statkiewicz, Małgorzata
Metadata
Show full item recordAbstract
This paper presents the study on comparison of the changes of dry weight content,
total polyphenols content, total flavonoids content, and antioxidant activity in sweet cherry fruit
in frozen storage, depending on the used preharvest anti-cracking preparations. The study
material was sweet cherry fruits of the ‘Burlat’ cultivar, that were treated with anti-cracking
preparations. In fresh fruits and during their frozen storage at temperature –25°C (after 60, 120,
and 180 days), the mentioned parameters were determined. The preharvest use of anti-
-cracking preparations caused an increase in total flavonoids content, and antioxidant activity
was observed. In plant untreated anti-cracking preparations, decrease in antioxidant parameters
were observed. The preharvest use of during frozen storage deepened the decrease of total
flavonoids content and antioxidant activity but limited the changes in the content of dry weight
and total polyphenols. The analysis of the kinetic degradation demonstrated that total flavonoid
content was characterized by higher stability in the fruits, which were not treated with anti-
-cracking preparations. An opposite trend was determined for total polyphenols content. Celem pracy było porównanie podczas zamrażalniczego przechowywania
zmian zawartości suchej masy, polifenoli ogółem, flawonoidów ogółem oraz aktywności
antyoksydacyjnej w owocach czereśni, w zależności od zastosowanych przed zbiorem preparatów
zapobiegających pękaniu. Materiał do badań stanowiły owoce czereśni odmiany ‘Burlat’, na
których zastosowano preparaty zapobiegające pękaniu owoców. W świeżych owocach oraz
w trakcie ich zamrażalniczego przechowywania w temperaturze –25°C (po 60, 120 i 180 dniach)
oznaczono wymienione parametry. Po zastosowaniu wszystkich preparatów zapobiegających
pękaniu w świeżych owocach czereśni wystąpiło zwiększenie zawartości flawonoidów ogółem
oraz aktywności antyoksydacyjnej. W trakcie zamrażalniczego przechowywania owoców, na
których nie zastosowano preparatów zapobiegających pękaniu, zaobserwowano systematyczny
spadek oznaczanych parametrów antyoksydacyjnych. Zastosowanie przed zbiorem osmoregulatorów
i antytranspirantów w czasie zamrażalniczego przechowywania zwiększyło spadek zawartości
flawonoidów ogółem i aktywności antyoksydacyjnej, ograniczyło natomiast zmiany zawartości
suchej masy oraz polifenoli ogółem. Analiza wartości parametrów kinetycznych degradacji
podczas przechowywania mrożonych czereśni wykazała, że zawartość flawonoidów ogółem
charakteryzowała się większą stabilnością w owocach, na których nie zastosowano preparatów
zapobiegających pękaniu. Odwrotną tendencję stwierdzono w przypadku polifenoli ogółem.
Collections
The following license files are associated with this item: