The Effect of Mannitol and Sorbitol on Soybean In Vitro Development
Date
2018Author
Kulpa, Danuta
Gawlik, Andrzej
Matuszak-Slamani, Renata
Włodarczyk, Małgorzata
Bejger, Romualda
Sienkiewicz, Mariola
Gołębiowska, Dorota
Semeniuk, Anna
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of this study was to examine an effect of osmotic stress, induced by mannitol (Mn) and
sorbitol (So) in concentrations (0–200 mM) on seed germination and development of common soybean
(Glycine max L.) seedlings in in vitro conditions. The analysis of the effectiveness of the porcession was
made by assessing the length of the stems and roots as well as the fresh and dry mass of 3-week-old
seedlings. The biometric index values differed depending on the type of substance used. While Mn at the
lowest concentration (50 mM) did not affect the biometric parameters studied, So (50 mM) stimulated the
growth of seedlings, root elongation and the number of leaves and fresh weight of plants. The unfavorable
effect on biomass was noticed at higher concentrations of both substances. Mn (> 50 mM – <150 mM)
negatively influenced the fresh and dry content of the seedlings. In turn, Mn (150 and 200 mM) also
caused growth inhibition, decreased number and length of leaves. So (200 mM) significantly inhibited the
growth of seedlings, reducing the dry matter. Celem pracy było określenie wpływu symulowanej suszy, indukowanej
mannitolem (Mn) lub sorbitolem (So) w stężeniu 0–200 mM, na kiełkowanie nasion i wzrost
siewek soi zwyczajnej (Glycine max L.) w kulturach in vitro. Analizy efektywności porcesu
dokonano poprzez ocenę długości łodyg i korzeni oraz świeżej i suchej masy 3-tygodniowych
siewek. Wartości wskaźników biometrycznych różniły się w zależności od rodzaju zastosowanej
substancji. Mn w najniższym stężeniu (50 mM) nie wpływał na badane parametry biometryczne,
natomiast So (50 mM) stymulował wzrost siewek, wydłużanie się korzeni oraz wzrost liczby liści
i świeżej masy roślin. Niekorzystny efekt na biomasę zanotowano dopiero przy wyższych
stężeniach obydwu substancji. Mn (>50 mM – <150 mM) negatywnie wpływał na kształtowanie
się świeżej i suchej masy siewek. Z kolei Mn (150 i 200 mM) powodował ponadto zahamowanie
wzrostu, zmniejszenie liczby i długości liści.So (200 mM) znacznie hamował wzrost siewek,
zmniejszając suchą masę.
Collections
The following license files are associated with this item: