Association of Polymorphism of Choosen Genes with Production Traits in Dairy Cattle
Abstract
Polymorphisms of DGAT1, ABCG2, SCD1 and PPARGC1A genes significantly affect
the milk, fat and protein yield and chemical composition of milk. Depending on the type of
polymorphism, they increase or decrease the milk, fat and protein yield as well as fat and
protein content in milk. Based on the research carried out by numerous authors, it can be
concluded that genotyping animals for polymorphism of selected genes and using this
information in breeding programs for selection supported by markers, which will allow the
development of populations with the most desirable production characteristics is right. Polimorfizm genów DGAT1, ABCG2, SCD1 i PPARGC1A istotnie wpływa na
wydajność mleka, tłuszczu i białka oraz skład chemiczny mleka. W zależności od rodzaju
polimorfizmu powodują one zwiększenie bądź zmniejszenie wydajności mleka oraz tłuszczu
i białka, a także ich zawartości w mleku. Na podstawie licznych badań można stwierdzić, iż słuszne
jest genotypowanie zwierząt pod kątem polimorfizmu wybranych genów i wykorzystywanie tych
informacji w programach hodowlanych w celu selekcji wspomaganej markerami, co pozwoli na
rozwój populacji o najbardziej pożądanych cechach produkcyjnych.
Collections
The following license files are associated with this item: