Cane Pruning IntensityoOf Vine as a Substantial Factor Influencing Physico-Chemical Attributes of Berries Cultivar ‘Regent’
Abstract
The research were focused on the assessment of quality attributes of berries cultivar ‘Regent’. The vines trained on Single Guyot training system were pruned at three intensities of 4, 6 or 8 buds per cane. Berries were harvested in three consecutive seasons (2013–2015) at the research station of West Pomeranian University of Technology Szczecin in Poland. ‘Regent’ grapes were analysed in terms of physical and chemical attributes, i.e. weights of clusters and 100 berries, total soluble solids, titratable acidity, pH, polyphenols, nutrients (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, N, P, Zn) and heavy metals (Cd, Pb). Our results showed that cane pruning intensity of vine cultivar ‘Regent’ had significant influence on the quality of berries, with the exceptions of cluster weight, titratable acidity and pH. Weight of 100 berries, total soluble solids and most of elements increased as the intensity of pruning increased. In turn, the lightest pruning treatment led to the greatest polyphenol, K, Cu and Fe contents in berries. Badania były skoncentrowane na ocenie jakości winogron odmiany ‘Regent’.
Winorośl prowadzoną w systemie pojedynczego sznura Guyot poddano zabiegom cięcia o trzech
intensywnościach: 4, 6 lub 8 pąków na łozę. Owoce zebrano w trzech kolejnych sezonach
(w latach 2013–2015) w stacji badawczej Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Techno logicznego w Szczecinie. Winogrona ‘Regent’ analizowano pod kątem właściwości fizycznych
i chemicznych, tj. masy gron i 100 owoców, całkowitej zawartości substancji rozpuszczalnych,
kwasowości, pH, polifenoli, składników odżywczych (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, N, P, Zn) i metali
ciężkich (Cd, Pb). Wyniki pokazały, że intensywność cięcia łozy winorośli odmiany ‘Regent’ miała
istotny wpływ na jakość owoców, z wyjątkiem masy gron, kwasowości i pH. W przypadku masy
100 owoców, całkowitej zawartości substancji rozpuszczalnych i większości pierwiastków
notowano wzrost wraz ze wzrostem intensywności cięcia. Z kolei najlżejsze cięcie doprowadziło
do najwyższej koncentracji polifenoli, K, Cu i Fe w winogronach.
Collections
The following license files are associated with this item: