Dioxins – their influence on human health and the contamination of products of animal origin
Date
2016Author
Różewicz, Marcin
Bombik, Elżbieta
Janocha, Alina
Łagowska, Katarzyna
Bednarczyk, Małgorzata
Metadata
Show full item recordAbstract
Dioxins represent a group of compounds that are toxic to both humans and animals.
Due to their enormous persistence, dioxins accumulate in the environment and organisms on
each level of the food chain. For the sake of public health safety, all necessary measures should
be taken in order to reduce the emission of dioxins to the environment. Laboratories should
examine food for the presence of these substances and legal regulations on food safety standards
should be introduced in terms of their tolerable concentrations in food products and animal feed.
The aim of the study was to present the current state of knowledge on the toxicity of dioxins, how
they threat human and animal health, what preventive measures and regulations are at place to
protect consumers against products contaminated with dioxins. Dioksyny stanowią grupę związków o toksycznym działaniu na organizm zarówno
ludzi, jak i zwierząt. Z powodu znacznej trwałości mogą one kumulować się w środowisku oraz
w kolejnych ogniwach łańcucha pokarmowego. W celu prewencji zdrowia publicznego konieczne
jest wykorzystanie środków obniżających emisję tych związków do środowiska naturalnego,
prowadzenie kontroli laboratoryjnej pod kątem występowania tych substancji w żywności oraz
wprowadzenie regulacji prawnych dotyczących ich bezpiecznej zawartości w produktach
żywnościowych oraz paszach dla zwierząt. W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat
toksyczności dioksyn, ich zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt, działań prewencyjnych oraz
uregulowań prawnych w celu ochrony konsumentów przed spożywaniem produktów skażonych
dioksynami.
Collections
The following license files are associated with this item: