Genotypic Differences between Tomato Cultivars Differing in Their Response to Salinity Stress
Date
2014Author
Krupa-Małkiewicz, Marcelina
Franczak, Małgorzata
Grabiec, Marta
Smolik, Beata
Smolik, Miłosz
Metadata
Show full item recordAbstract
Celem pracy było określenie różnic genotypowych między trzema odmianami
uprawnymi pomidora [Lycopersicon esculentum (Mill.)] – Zorza, Paw i Złoty Ożarowski, poddanych
działaniu stresu solnego w warunkach laboratoryjnych. Tolerancję na zasolenie określono za
pomocą testu szalkowego na płytkach Petriego, stosując trzy stężenia soli: 25 mM · dm–3 NaCl +
25 mM · dm–3 KCl, 25 mM · dm–3 NaCl + 50mM · dm–3 KCl oraz 50 mM · dm–3 NaCl. Kontrolę
w doświadczeniu stanowiła woda sterylna. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów
biometrycznych (zdolność kiełkowania, długość siewki i korzeni), badane genotypy podzielono
na trzy klasy fenotypowe według ich cech morfologicznych. Siewki uznane za tolerancyjne
przydzielono do pierwszej klasy fenotypowej, średniotolerancyjne do drugiej, a wrażliwe do
klasy trzeciej. Różnice genotypowe pomiędzy badanymi obiektami określono, stosując technikę
ISSR-PCR. Zaobserwowano różnice w długości amplifikowanych sekwencji miedzymikrosatelitarnych
pomiędzy badanymi odmiana pomidora, jak i siewkami należącymi do różnych klas fenotypowych.
Podobieństwo genetyczne między odmianą Paw i Złoty Ożarowski wynosiło 45,2%, a między
odmianą Zorza i Paw – 54,8%. The aim of the study was to determine genotypic differences between three tomato
[Lycopersicon esculentum (Mill.)] cultivars – Zorza, Paw and Złoty Ożarowski which were
subjected to salinity stress under laboratory conditions. The plant response to salinity was
determined by means of a pan test on Petri dishes, using three concentrations of salt:
25 mM · dm–3 NaCl + 25 mM · dm–3 KCl, 25 mM · dm–3 NaCl + 50 mM · dm–3 KCl and
50 mM · dm–3 NaCl. Sterile water was used as the control. On the basis of the biometric
measurements (the number of germinating seeds, seedling’s height, and the length of seedling’s
roots), each genotypes were divided into three phenotypic classes. The tolerant seedlings were
classified to the first phenotypic class, the medium-tolerant to the second one, and the susceptible to
the third class.The genotypic differences between cultivars investigated were described using
the ISSR-PCR technique. It has been found that not only tomato cultivars, but also seedlings
from different classes differed in respect to length of sequences amplified located in the inter
simple sequence repeats regions of tomato genomes, and genetic similarity described for
cultivars Paw and Złoty Ożarowski was 45.2%, and for cultivars Zorza and Paw – 54.8%.
Collections
- Wydanie 309(29) 2014 [12]
The following license files are associated with this item: