Glycoalkaloid content in the tubers of potato manured with undersown catch crops in the integrated and organic production system
Date
2016Author
Makarewicz, Artur
Płaza, Anna
Gąsiorowska, Barbara
Opatowicz, Natalia
Metadata
Show full item recordAbstract
The paper presents results of studies carried out in 2006-2009 to determine the effect
of the biomass of undersown catch crops, which were either autumn-incorporated or left on the
soil surface as mulch for spring incorporation, on glycoalkaloid content in the tubers of potato
grown in the integrated and organic production system. An experiment was conducted to
examine the following two factors: 1. manuring with undersown catch crops: control (no
undersown catch crop), farmyard manure, white melilot, white melilot + westerwolds ryegrass,
westerwolds ryegrass, white melilot – mulch, white melilot + westerwolds ryegrass – mulch,
westerwolds ryegrass – mulch; 2. production system: integrated and organic. Glycoalkaloid
content was determined in potato tubers by means of the Bergers method. The lowest
glycoalkaloid content was determined in potato tubers manured with white melilot and a mixture
of white melilot and westerwolds ryegrass, either autumn- or spring-incorporated, as well
as westerwolds ryegrass left on the soil surface as mulch for spring incorporation. Potato
tubers grown in the integrated production system contained less glycoalkaloids compared with
organic potato. W pracy przedstawiono wyniki badań prowadzonych w latach 2006–2009 w celu
określenia wpływu biomasy wsiewek międzyplonowych, przyoranych jesienią i pozostawionych
do wiosny w formie mulczu, na zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka uprawianego
w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. Przeprowadzono eksperyment, aby sprawdzić
następujące dwa czynniki – 1. nawożenie wsiewką międzyplonową: kontrola (bez nawożenia
wsiewką międzyplonową), obornik, nostrzyk biały, nostrzyk biały + rajgras holenderski (życica
westerwoldzka), rajgras holenderski, nostrzyk biały – mulcz, nostrzyk biały + rajgras holenderski –
mulcz, rajgras holenderski – mulcz; 2. systemy produkcji – integrowany i ekologiczny. Zawartość
glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka określono metodą Bergera. Najniższą zawartość glikoalkaloidów
określono w bulwach ziemniaka nawożonego nostrzykiem białym oraz mieszanką nostrzyka
białego z rajgrasem holenderskim, niezależnie od formy ich stosowania, a także rajgrasem
holenderskim pozostawionym do wiosny w formie mulczu. Bulwy ziemniaka, uprawianego
w integrowanym systemie produkcji, charakteryzowały się niższą zawartością glikoalkalodiów
niż bulwy ziemniaka uprawianego w ekologicznym systemie produkcji.
Collections
The following license files are associated with this item: