Interactive effects of salinity stress with or without nicotinamide on physiological and biochemical parameters of tomato seedling
Date
2016Author
Krupa-Małkiewicz, Marcelina
Ostojski, Dominik
Sędzik, Maja
Pelc, Justyna
Smolik, Beata
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of this study is to determine the effect of both NaCl and KCl salt alone or in
combination with nicotinamide, on growth and some biochemical parameters of Vilma cultivar of
tomato under laboratory and field conditions. The combinations of salt solutions used had
a negative impact on the ability of seed germination and morphological characteristics of
14-day-old tomato seedlings. The addition of NaCl salt had a positive impact on the content of
Chl a and Car in contrast KCl salt solution led to the decrease of photosynthetic and non-
-photosynthetic pigments. Under field conditions, NaCl salt solution exhibited inhibitory effect on
plant growth, concentration of Chl a, Chl b, and Car, simultaneously increasing oxidative stress
parameters (proline and malondialdehyde – MDA). Moreover, leaves of tomato from the control
group were darker in comparison to the remaining plants. It was observed that the addition of
nicotinamide to the solution did not show protective effect on plants grown under salinity, except
in a small increase of the concentration of proline. Celem pracy było określenie wpływu soli NaCl i KCl osobno lub w połączeniu
z amidem kwasu nikotynowego na wzrost i niektore parametry biochemiczne pomidora odmiany
Vilma, w warunkach laboratoryjnych i szklarniowych. Zastosowane kombinacje roztworow soli
miały negatywny wpływ na zdolność kiełkowania nasion i cechy morfologiczne 14-dniowych
siewek pomidora. Dodatek soli NaCl miał pozytywny wpływ na zawartość Chl a i Car, a roztwor
soli KCl obniżał zawartość barwnikow fotosyntetycznych i niefotosyntetycznych w siewkach
pomidora. W warunkach polowych zastosowane roztwory soli NaCl (3 i 6 g) powodowały wzrost
stężenia Chl a, Chl b i Car oraz proliny. Ponadto liście roślin stanowiących kontrolę były
ciemniejsze od liści roślin z pozostałych kombinacji doświadczenia. Zaobserwowano, że dodatek
amidu kwasu nikotynowego do pożywki nie miał ochronnego wpływu na rośliny rosnące
w warunkach zasolenia, poza niewielkim zwiększeniem stężenia proliny.
Collections
The following license files are associated with this item: