Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt
Stały URI zbioru
To jest Wprowadzenie
Wiadomości
Nowości
Przeglądaj
Przeglądaj Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt wg Temat "age of first calving"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Effect of age at first calving and calving interval lenght on milk performance in cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Nagórska, Oliwia; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinThe research was conducted in the Kujawsko-Pomorskie voivodship. The study material consisted of 103 cows of the Polish Holstein-Friesian breed black and white (phf, cb), considering selected breeding parameters: age of first calving (WPW) and intermittent period (OMW). Data on milk yield and selected reproductive parameters were obtained from the farm documentation of the farm using the results of the evaluation of the dairy cattle use value carried out by PFHBiPM. Milk yield of cows was assessed based on milk yield, fat and protein [kg] and content [%] of these components in milk. When analysing the intercurrent period of cows, significant differences (P ≤ 0.05) were observed between the examined animal groups. The highest milk yield (8481 kg) and fat yield (355 kg) reached cows in the second lactation, with an interval greater than 471 days.Pozycja Open Access Influence of the age on the day of first calving and the length of calving intervals on the milk yield of cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Bortacki, Paweł; Kujawiak, Ryszard; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Wójcik, Jerzy; Grzesiak, Wilhelm; Sano-Modern Animal Nutrition Limited Company, Sękowo, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin,Badaniami objęto 264 krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, o wydajności wynoszącej ponad 10 000 kg mleka, które utrzymywane były w jednym z największych gospodarstw na terenie województwa wielkopolskiego – w Sano Agrar Institut w Lubiniu. Oszacowano wpływ wieku krów w dniu pierwszego wcielenia na produkcyjność w kolejnych trzech 305-dniowych laktacjach. Analizę poszczególnych cech użytkowych wykonano na podstawie analizy wariancji, uwzględniając wpływ laktacji oraz wieku pierwszego wycielenia, jak również okresu międzywycieleniowego. Obliczono także wspołczynnik korelacji prostej pomiędzy badanymi cechami a wiekiem pierwszego wycielenia oraz długością okresu międzywycieleniowego. Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka w pierwszej i drugiej laktacji osiągały krowy, których wiek pierwszego wycielenia przypadał na okres powyżej 26 miesięcy. W laktacji trzeciej najwyższą wydajność mleka i białka stwierdzono w grupie krów wycielonych najwcześniej, tj. w wieku poniżej 23 miesięcy. Największą zawartość białka w pierwszej, drugiej i trzeciej laktacji stwierdzono w mleku krów wycielonych po raz pierwszy w wieku poniżej 23 miesięcy. Najkorzystniejszym okresem międzywycieleniowym dla badanego stada był okres powyżej 401 dni.