Wydanie 325(37)1 2016
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 325(37)1 2016 wg Temat "dairy cows"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Effect of the feed additive effective microorganisms™ (EMTM) on milk and reproductive performance of polish holstein-fresian black-and-white cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Majsakowski, Wojciech; Cioch, Barbara; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinThe aim of study was to evaluate the influence of using EMTM probiotics in dairy cattle feeding on production and reproductive performance and birth weight of calves. The present investigation was undertaken at a large commercial farm in West Pomerania province in 2010. 211 cows were chosen to determine the effect of EMTM probiotics on studied parameters. These cows were divided into two groups: Control Group (A) and Treatment Group (B). Group B were fed during first month of the experiment 150 ml/day/animal probiotics and in next months 75 ml/day/animal. In current work we analyzed chosen reproductive parameters (age at first calving and intercalving period) and milk performance in standard lactation. It has been noticed that cows in Group B in 1st lactation characterized higher milk yield, FCM, fat and protein yield [kg] and fat content (P ≤ 0.01) compared to Group A. In addition, during comparing both groups it was found that cows in Group B in 3rd lactation received the highest milk yield, FCM, fat and protein yield [kg]. Considering protein yield the result was significant (P ≤ 0.05). On the other hand, no significant differences were found for using EMTM probiotics on reproductive parameters and calves’ birth weight [kg].Pozycja Open Access Influence of the age on the day of first calving and the length of calving intervals on the milk yield of cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Bortacki, Paweł; Kujawiak, Ryszard; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Wójcik, Jerzy; Grzesiak, Wilhelm; Sano-Modern Animal Nutrition Limited Company, Sękowo, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin,Badaniami objęto 264 krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, o wydajności wynoszącej ponad 10 000 kg mleka, które utrzymywane były w jednym z największych gospodarstw na terenie województwa wielkopolskiego – w Sano Agrar Institut w Lubiniu. Oszacowano wpływ wieku krów w dniu pierwszego wcielenia na produkcyjność w kolejnych trzech 305-dniowych laktacjach. Analizę poszczególnych cech użytkowych wykonano na podstawie analizy wariancji, uwzględniając wpływ laktacji oraz wieku pierwszego wycielenia, jak również okresu międzywycieleniowego. Obliczono także wspołczynnik korelacji prostej pomiędzy badanymi cechami a wiekiem pierwszego wycielenia oraz długością okresu międzywycieleniowego. Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka w pierwszej i drugiej laktacji osiągały krowy, których wiek pierwszego wycielenia przypadał na okres powyżej 26 miesięcy. W laktacji trzeciej najwyższą wydajność mleka i białka stwierdzono w grupie krów wycielonych najwcześniej, tj. w wieku poniżej 23 miesięcy. Największą zawartość białka w pierwszej, drugiej i trzeciej laktacji stwierdzono w mleku krów wycielonych po raz pierwszy w wieku poniżej 23 miesięcy. Najkorzystniejszym okresem międzywycieleniowym dla badanego stada był okres powyżej 401 dni.