Wydanie 312(31) 2014
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 312(31) 2014 wg Temat "bazylia pospolita ‘Cinnamon’"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Influence of Distillation Method on the Chemical Composition of Essential Oils Isolated from Different Parts of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) cv ‘Cinnamon’(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Wesołowska, Aneta; Grzeszczuk, Monika; Jadczak, Dorota; Institute of Chemistry and Environmental Protection, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandSkład chemiczny olejków eterycznych, wyizolowanych na drodze hydrodestylacji i destylacji z parą wodną z kwiatostanów i liści z łodygami bazylii pospolitej odmiany ‘Cinnamon’, badano metodą GC-MS. (E)-Cynamonian metylu, linalol i estragol stanowiły dominujące składniki wszystkich analizowanych olejków. Aczkolwiek, porównując obie metody destylacji, wykazano, że w przypadku olejków otrzymanych z kwiatostanów zawartość (E)-cynamonianu metylu, estragolu, eugenolu i (Z)-cynamonianu metylu była większa w olejku wyizolowanym na drodze hydrodestylacji, natomiast zawartość β-selinenu, β-eudesmolu i α-selinenu była większa w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną. W przypadku olejków wyizolowanych z liści z łodygami więcej (E)-cynamonianu metylu i (Z)-cynamonianu metylu stwierdzono w olejku otrzymanym na drodze hydrodestylacji; zawartość linalolu, β-eudesmolu i estragolu była większa w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną.