Logo repozytorium
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
Logo repozytorium
    Zbiory i podzbiory
    Przeszukaj według
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj wg Autor "Sadowska, Joanna"

Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
Wyników na stronę
Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Assessment and Comparison of the Cariogenicity of the Girls and Boys Diet in the Selected Group of Young People Aged 15–16 Years Old
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2018) Sadowska, Joanna; Daniel, Izabela; Department of Human Nutrition Physiology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Human Nutrition Physiology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
    Correct eating habits have a significant impact on the condition of teeth and periodontal. The aim of the study was to evaluate the cariogenicity of the diet in a select group of young people aged 15-16 years old. The survey was conducted in June 2016 among 251 students attending middle schools in Szczecin (115 boys and 136 girls). The survey consisted of completing an anonymous questionnaire about eating habits and food intake that affect the formation of dental caries. The obtained results indicate a frequent occurrence among the young people of behaviors and food choices that contribute to the development of dental caries. These included the lack of regularity in eating meals (declared by 57.3% of respondents), frequent snacking between meals (declared by 72.8% of students), frequent eating sweets and sweetened products and drinking sweet beverages. Girls were characterized by less correct nutritional habits compared to boys, rarely ate the recommended amount of food, ate less regularly, drank less amount of fluids. While boys made worse dietary choices: they rarely than girls ate wholemeal bread, more often chose sweet cereal flakes, sweet yogurt and kefir and more often drink sweet drinks. Taking into account the observed irregularities, consisting of a significant number of improper eating behaviors affecting the cariogenicity of the diet, schoolchildren should be especially careful to take care of oral hygiene and participate in nutrition education. Additionally, dentists and dieticians should pay attention to the significance of good dietary habits in preventing dental caries and encourage their patients to correct their dietary habits that exacerbate dentition and periodontium diseases.
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w różnych okresach życia: specyfika okresu; hormonalne i metaboliczne uwarunkowania żywienia; zapotrzebowanie, źródła, zalecenia żywieniowe; aspekty praktyczne
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2025) Friedrich, Mariola redaktor; Sadowska, Joanna; Bruszkowska, Magda; Dziaduch, Izabela; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Ocena wpływu zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane parametry metabolizmu wapnia : badania modelowe
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012) Sadowska, Joanna; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo-lipidowe u szczura
    (Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Sadowska, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
    Celem pracy było określenie wpływu kontrolowanej i niekontrolowanej suplementacji witaminami diety, w której pełne ziarna pszenicy, kukurydzy i kasza jęczmienna (dieta standard) zostały zastąpione mąką i sacharozą (dieta zmodyfikowana), na: stężenia wybranych składników krwi (glukoza, triacyloglicerole, cholesterol), zmiany masy ciała, odkładanie tłuszczu okołonarządowego i skład jego kwasów tłuszczowych, a także skład chemiczny tkanki mięśniowej u szczura. Doświadczenie przeprowadzono w wiwarium Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka na 180 samcach i 180 samicach szczura w 8 miesiącu życia. Zwierzęta podzielono na 4 grupy: I - żywiona dietą standard, II - dietą zmodyfikowaną, III - dietą zmodyfikowaną + suplementacja niekontrolowana, IV - dietą zmodyfikowaną + suplementacja kontrolowana. Stwierdzono, że niekontrolowana suplementacja diety obniżała pobieranie paszy i stężenie glukozy, podwyższała stężenia lipoprotein krwi, prowadziła do gromadzenia mięśniowej i okołonarządowej tkanki tłuszczowej i zmieniała jej skład kwasów tłuszczowych. Suplementacja kontrolowana podwyższała stężenia lipoprotein krwi i prowadziła do gromadzenia tłuszczu okołojelitowego u samców.
Dodatkowe informacje:
  • Polityka otwartego dostępu
  • Instrukcja deponowania dokumentów
  • Deklaracja dostępności
  • Formularz zgłoszenia dla osób niepełnosprawnych
Biblioteka Główna ZUT

ul. Ku słońcu 140, 71-073 Szczecin

logo projektu
Kontakt z nami

Z administratorami Repozytorium można się skontaktować w następujący sposób:

E-mail: dspace-admin@zut.edu.pl

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Ustawienia plików cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Repozytorium
  • Prześlij uwagi