Przeglądaj wg Autor "Kozos, Karolina"
Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Fruit Quality of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. 'Duke' Depending on the Method of Cultivation(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Ochmian, Ireneusz; Kozos, Karolina; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną. Płody rolne z gospodarstw ekologicznych są postrzegane jako produkty zdrowsze i zasobniejsze w substancje bioaktywne. W pracy określono wpływ sposobu uprawy krzewów borówki wysokiej odmiany ‘Duke’ (konwencjonalnej i ekologicznej) na jakość plonu: wielkość owoców, ich jędrność i skład chemiczny. Badania przeprowadzono w latach 2009–2011 w Pracowni Sadownictwa oraz w gospodarstwie produkcyjnym. Owoce z plantacji ekologicznej były większe, w plonie ogólnym było również więcej owoców dużych (> 12 mm). Owoce te były jednak mniej jędrne oraz charakteryzowały się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jagody zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się większą zawartością ekstraktu i azotanów. Niezależnie od sposobu uprawy owoce małe (< 12 mm) były bardziej jędrne (zarówno w osi wysokości, jak i średnicy) oraz zawierały więcej ekstraktu. Owoce małe oraz zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się również większą zawartością związków polifenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonowi. Owoce małe zawierały również więcej kwasu chlorogenowego.Pozycja Open Access The influence of fertilisation urea phosphate on growth and yielding bush of two highbush blueberry cultivars (V. Corymbosum)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Kozos, Karolina; Ochmian, Ireneusz; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, SzczecinAn interest in highbush blueberry cultivation is growing in the world. An increase in the demand causes high prices of fruits. The success of cultivation depends on providing soil with a low pH value to the plants. The study specifies the influence of different doses (30 and 60 kg N · ha–1) of physiologically acidic urea phosphate (17.7% N, 44.6% P2O5) on the growth and yield of highbush blueberry shrubs. The studies were carried out at the Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, at a production plantation specialized in the cultivation of highbush blueberry. The bushes were planted in soil classified as sandy silts with the content of organic matter at 4.1–4.2%. The following parameters were measured in autumn: the height of the bushes, the length of one-year growths, the number of one-year shoots growing on roots, the green index, leaf area and yield, fruit weight and firmness. The use of urea phosphate influenced the increase in the yield and size of fruits of both highbush blueberry cultivars, it did not, however, influence the increase in the height of bushes and the length of one-year shoots. It stimulated the plants to produce shoots growing on roots and the formation of larger leaves with a higher green index value as compared to unfertilized plants.Pozycja Open Access Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od ich wielkości(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Strzelecki, Roman; Kozos, Karolina; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe research was conducted in the years 2010–2012 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology, Szczecin. The study involved blackcurrant cultivars of ‘Ben Alder’, ‘Sofijewskaja’ and ‘Tisel’ and consisted in the comparison of their respective fruit size and firmness, chemical composition, colours according to the size of fruit. After harvest yield was immiedately divided into small (<13 mm) and large fruits (>13 mm). From among of researched cultivars ‘Tisel’ characterised the major fruits; the large fruits in total yield was 79%, and the average weight of 100 of these fruits was 205 g. It was found that the small fruits of all tested cultivars were firmer (212 G mm) and less susceptible to damage (101 G mm) than large fruits (71 G mm). Among the tested varieties the most firm fruits were of ‘Ben Alder’ (234 G mm). Small fruits were also characterised by a higher acidity (3.24 g), lower pH of juice (3.24) while a higher content of vitamin C (182 mg). Small fruits were also darker and had darker pulp – parameter L*.Pozycja Brak dostępu Wpływ sposobu uprawy na wzrost, plonowanie i jakość owoców borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.)(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2017) Kozos, Karolina; Chełpiński, Piotr promotor; Ochmian, Ireneusz promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa