FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2016
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2016 wg Autor "Bortacki, Paweł"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Influence of the age on the day of first calving and the length of calving intervals on the milk yield of cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Bortacki, Paweł; Kujawiak, Ryszard; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Wójcik, Jerzy; Grzesiak, Wilhelm; Sano-Modern Animal Nutrition Limited Company, Sękowo, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin,Badaniami objęto 264 krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, o wydajności wynoszącej ponad 10 000 kg mleka, które utrzymywane były w jednym z największych gospodarstw na terenie województwa wielkopolskiego – w Sano Agrar Institut w Lubiniu. Oszacowano wpływ wieku krów w dniu pierwszego wcielenia na produkcyjność w kolejnych trzech 305-dniowych laktacjach. Analizę poszczególnych cech użytkowych wykonano na podstawie analizy wariancji, uwzględniając wpływ laktacji oraz wieku pierwszego wycielenia, jak również okresu międzywycieleniowego. Obliczono także wspołczynnik korelacji prostej pomiędzy badanymi cechami a wiekiem pierwszego wycielenia oraz długością okresu międzywycieleniowego. Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka w pierwszej i drugiej laktacji osiągały krowy, których wiek pierwszego wycielenia przypadał na okres powyżej 26 miesięcy. W laktacji trzeciej najwyższą wydajność mleka i białka stwierdzono w grupie krów wycielonych najwcześniej, tj. w wieku poniżej 23 miesięcy. Największą zawartość białka w pierwszej, drugiej i trzeciej laktacji stwierdzono w mleku krów wycielonych po raz pierwszy w wieku poniżej 23 miesięcy. Najkorzystniejszym okresem międzywycieleniowym dla badanego stada był okres powyżej 401 dni.