Wydanie 315(32) 2014
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 315(32) 2014 wg Autor "Department of Plant Nutrition, Poznań University of Life Sciences, Poland"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Response of Scarlet Sage and Common Sunflower Plants to Salinity Caused by Sodium Salts(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Breś, Włodzimierz; Kupska, Agnieszka; Trelka, Tomasz; Department of Plant Nutrition, Poznań University of Life Sciences, Poland; Department of Plant Nutrition, Poznań University of Life Sciences, Poland; Department of Plant Nutrition, Poznań University of Life Sciences, PolandZbadano reakcje wybranych roślin ozdobnych na podwyższoną zawartość sodu w podłożu. Do badań wykorzystano dwa gatunki roślin ozdobnych – szałwię błyszczącą (Salvia splendens Buc’hoz x Etl.) ‘Scarlet Piccolo’ oraz słonecznika zwyczajnego Helianthus annuus L. ‘Teddy Bear’. Rośliny uprawiano w zwapnowanym torfie wysokim wzbogaconym makro- i mikroskładnikami. Zróżnicowanie zawartości sodu uzyskano, stosując dwie sole sodu (NaCl i Na2SO4) w dawkach odpowiadających po przeliczeniu 0–500 mg Na ⋅ dm–3. Zmiany właściwości chemicznych podłoża spowodowały zaburzenia gospodarki mineralnej roślin. Niezależnie od zastosowanej soli sodu wzrastająca zawartość Na miała negatywny wpływ na badane cechy morfologiczne roślin Salvia speldens. Badania wykazały, że słonecznik był bardziej tolerancyjny – negatywny wpływ zastosowanych soli sodu w przypadku tego gatunku nie zawsze był statystycznie udowodniony. Wyraźne obniżenie zawartości chlorofilu zaobserwowano jedynie w liściach szałwii. Bardziej niekorzystny wpływ na wartość ozdobną szałwii (wysokość i średnicę roślin mierzoną w połowie pędu głównego) i słonecznika (średnicę kwiatostanu) miał chlorek sodu