Wydanie 312(31) 2014
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 312(31) 2014 wg Autor "Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland"
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Effect of Bulbs Size on the Inflorescences and Bulbs Yield of Ornithogalum saundersiae Baker Grown in an Unheated Plastic Tunnel(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Salachna, Piotr; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandOceniono wpływ wielkości cebul na przebieg kwitnienia, jakość kwiatostanów i plon cebul śniedka Saundersa (Ornithogalum saundersiae Baker) uprawianego w nieogrzewanym tunelu foliowym. W doświadczeniu wykorzystano cebule o obwodzie: 12–14, 14–16, 16–18, 18–20, 20–22 i 22–24 cm. Z cebul o obwodzie 22–24 cm i 20–22 cm otrzymano rośliny, które kwitły najdłużej i miały szersze kwiatostany, o większej liczbie kwiatów. Rośliny, uzyskane z cebul o obwodzie 12–14 cm i 14–16 cm, rozpoczynały kwitnienie średnio o 15,7 dnia później; wytworzyły najmniej kwiatów w kwiatostanie. Najwięcej cebul przybyszowych otrzymano z cebul o największym obwodzie. Najwyższy współczynnik wagowy odnotowano dla cebul uzyskanych z cebul matecznych o najmniejszym obwodzie.Pozycja Open Access Fruit Quality of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. 'Duke' Depending on the Method of Cultivation(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Ochmian, Ireneusz; Kozos, Karolina; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną. Płody rolne z gospodarstw ekologicznych są postrzegane jako produkty zdrowsze i zasobniejsze w substancje bioaktywne. W pracy określono wpływ sposobu uprawy krzewów borówki wysokiej odmiany ‘Duke’ (konwencjonalnej i ekologicznej) na jakość plonu: wielkość owoców, ich jędrność i skład chemiczny. Badania przeprowadzono w latach 2009–2011 w Pracowni Sadownictwa oraz w gospodarstwie produkcyjnym. Owoce z plantacji ekologicznej były większe, w plonie ogólnym było również więcej owoców dużych (> 12 mm). Owoce te były jednak mniej jędrne oraz charakteryzowały się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jagody zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się większą zawartością ekstraktu i azotanów. Niezależnie od sposobu uprawy owoce małe (< 12 mm) były bardziej jędrne (zarówno w osi wysokości, jak i średnicy) oraz zawierały więcej ekstraktu. Owoce małe oraz zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się również większą zawartością związków polifenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonowi. Owoce małe zawierały również więcej kwasu chlorogenowego.Pozycja Open Access Influence of Distillation Method on the Chemical Composition of Essential Oils Isolated from Different Parts of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) cv ‘Cinnamon’(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Wesołowska, Aneta; Grzeszczuk, Monika; Jadczak, Dorota; Institute of Chemistry and Environmental Protection, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandSkład chemiczny olejków eterycznych, wyizolowanych na drodze hydrodestylacji i destylacji z parą wodną z kwiatostanów i liści z łodygami bazylii pospolitej odmiany ‘Cinnamon’, badano metodą GC-MS. (E)-Cynamonian metylu, linalol i estragol stanowiły dominujące składniki wszystkich analizowanych olejków. Aczkolwiek, porównując obie metody destylacji, wykazano, że w przypadku olejków otrzymanych z kwiatostanów zawartość (E)-cynamonianu metylu, estragolu, eugenolu i (Z)-cynamonianu metylu była większa w olejku wyizolowanym na drodze hydrodestylacji, natomiast zawartość β-selinenu, β-eudesmolu i α-selinenu była większa w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną. W przypadku olejków wyizolowanych z liści z łodygami więcej (E)-cynamonianu metylu i (Z)-cynamonianu metylu stwierdzono w olejku otrzymanym na drodze hydrodestylacji; zawartość linalolu, β-eudesmolu i estragolu była większa w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną.