Sources of Folates in Human Diet

Ładowanie...
Miniatura

Data

2015

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

Food of plant origin is characterized by the highest content of folates. Unfortunately, these compounds are supple to oxidation; their thermal destruction and removing with water are also unavoidable. Fresh food products subjected to thermal processing contain only from about 40% (broccoli, lentils) to over 90% (onion, soya, hen's egg) of the initial amount of folates. Content of folates in chilled food subjected to thermal processing is much lower: loss during chilling amounts to 10–20%, and increase from 16 to almost 100% during storage. Moreover, inhibitors of conjugase present in vegetables (cabbage, tomatoes, beans) and oranges and also polyphenols (wine, beer, tea, fruits) reduce bioavailability of folates. In food of animal origin (except liver) folate content is on average 2–2.5 times lower then in vegetables. Anyway, they are much more stable due to the presence of lipophylic antioxidants and also FBP (folate binding protein) in dairy products. Slower rate of absorption of folates bound to the protein and protection against intestinal bacteria increases their bioavailability. Absorption and metabolic utilization of folates is higher in the case of animal food products then plant ones.
Najwyższą zawartością folianów charakteryzuje się żywność pochodzenia roślinnego. Niestety, związki te są podatne na utlenianie; nieunikniony jest również ich termiczny rozkład oraz wymywanie wodą. W świeżych produktach spożywczych poddanych obróbce termicznej pozostaje od około 40 (brokuły, soczewica) do ponad 90% (cebula, soja, jajo kurze) folianów. W poddanych obróbce termicznej mrożonkach zawartość folianów jest jeszcze mniejsza: straty podczas mrożenia wynoszą 10–20%, w trakcie magazynowania wzrastają dodatkowo o 16% do prawie 100%. Ponadto przyswajalność folianów ograniczają inhibitory koniugazy obecne w warzywach (kapusta, pomidory, fasola) i pomarańczach, a także polifenole (wino, piwo, herbata, owoce). W produktach pochodzenia zwierzęcego (z wyjątkiem wątroby) zawartość folianów jest średnio 2–2,5-krotnie mniejsza niż w warzywach. Jednak charakteryzują się one znacznie większą stabilnością ze względu na obecność lipofilnych antyoksydantów, a w przypadku produktów mleczarskich również białka wiążącego foliany (FBP). Wolniejsze tempo wchłaniania folianów związanych z białkiem oraz ochrona przed bakteriami jelitowymi zwiększa ich biodostępność. Absorpcja i metaboliczne wykorzystanie folianów jest większe w przypadku produktów zwierzęcych niż roślinnych.

Opis

Słowa kluczowe

bioavailability, folates, food products, stability, biodostępność, foliany, produkty spożywcze, stabilność

Cytowanie

Bielecka M. M., Cichosz G., Nowak K. (2015). Sources of Folates in Human Diet. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 322(36)4, 15–28