Estimation of the selected winter wheat (Triticum Aestivum l.) Varieties cultivated in organic and conventional crop production systems
Abstract
Four winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivars (Akteur, Adler, Discus, JB Asano)
derived from organic and conventional production systems carried out in 2010–2011 at Gülzow
(Germany) were evaluated. The wheat samples were analysed for content of dry mass, protein,
fat, crude fibre, total carbohydrates and fibre fractions (NDF, ADF, ADL, HCEL, CEL). Grain
originated from organic system had on average the crude protein 27% lower than that from
conventional one (p < 0.05). It was found, that the winter wheat grain from organic system
contained the higher level of total carbohydrates (p < 0.01) and crude fibre than that from
conventional one (p < 0.05). The examined cultivars also significantly differed in the content of crude fiber and dietary fiber fractions. The conducted research did not allow an unequivocal
determination of the crop production system that would have more beneficial influence on
nutritious value of winter wheat grain. Materiał badawczy stanowiło ziarno pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) pochodzące
z doświadczenia przeprowadzonego w Gülzow (Niemcy) w latach 2010–2011. Celem badań było
porównanie wybranych cech jakościowych czterech niemieckich odmian pszenicy ozimej (Akteur,
Adler, Discus, JB Asano) uprawianych w ekologicznym i konwencjonalnym systemie produkcji.
Oceną objęto zawartość: suchej masy, białka, tłuszczu, włókna surowego, węglowodanów
ogółem, frakcji włókna (NDF, ADF, ADL, HCEL, CEL). W systemie ekologicznym w przypadku
czterech odmian średnio z dwóch lat uzyskano o 27% mniej białka niż w ziarnie z uprawy
konwencjonalnej (p < 0,05). Stwierdzono, że ziarno pszenicy ozimej z uprawy ekologicznej
zawierało więcej węglowodanów ogółem (p < 0,01) i włókna surowego (p < 0,05) niż z uprawy
konwencjonalnej. Poszczególne odmiany cechowały się istotnie zróżnicowaną zawartością
włókna surowego, a także frakcji włókna. Na podstawie przeprowadzonych badań nie można
jednoznacznie stwierdzić, który system uprawy pszenicy ozimej ma korzystniejszy wpływ na jej
wartości odżywczą i pokarmową.
Collections
The following license files are associated with this item: