Effect of crop variety and covering plants on formation of biochemical parameters of Chinese Cabbage (Brassica Chinensis Juslen.)
Date
2015Author
Bychowiec, Katarzyna
Smolik, Beata
Słodkowski, Paweł
Auriga, Alicja
Pelc, Justyna
Sędzik, Maja
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of the study was to investigate the effect of covers (foil perforated by 100
and 400 holes per 1 m2 and woven polypropylene Argyle P17) and method of cultivation (sowing
seed and a base solution) on selected physiological parameters (concentration of carbon dioxide
and transpiration) and bio-chemical (concentration of proline and malondialdehyde) in the
leaves of two varieties of Chinese cabbage (Yoj-Choy and Green Fortune F1) growing in the
field. Cover used in the experiment affected the biochemical parameters studied plants. The
highest uptake assimilation was demonstrated in the case of perforated foil 400 holes per 1 m2,
whereas the smallest in the case of non-woven polypropylene. The foil also consed the highest
level of transpiration. Woven to the greatest extent caused the increase the concentration of
proline and malondialdehyde in leaves of cabbage. The highest concentrations of these
parameters were found in a Yoi-Choy F1 variety. Zbadano wpływ osłon (folii perforowanej o 100 i 400 otworach na 1 m2 oraz
włókniny polipropylenowej Agryl P17), sposobu uprawy (z siewu nasion oraz z rozsady) na
wybrane parametry fizjologiczne (stężenie dwutlenku węgla oraz transpirację) i biochemiczne
(stężenie proliny i dialdehydu malanowego) w liściach dwóch odmian kapusty chińskiej (Yoj-
-Choy F1 i Green Fortune F1), rosnących w warunkach polowych. Zastosowane w doświadczeniu
osłony wpłynęły na zmianę parametrów biochemicznych w badanych roślinach. Największą
asymilację wykazano w przypadku folii perforowanej o 400 otworach na 1 m2, najmniejszą
natomiast w przypadku włókniny. Folia wpłynęła także na wzrost intensywności transpiracji.
Włóknina w największym stopniu podwyższała stężenie proliny i dialdehydu malonowego
w liściach kapusty. Największe stężenie tych parametrów stwierdzono u odmiany Yoi-Choy F1.
Collections
The following license files are associated with this item: