The Effect of Age on the Quality of Broiler Duck Meat

View/ Open
Date
2019Author
Biesiada-Drzazga, Barbara
Banaszewska, Dorota
Brodzik, Urszula
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of the study was to evaluate selected quality characteristics of duck meat
depending on the age of the ducks. The material consisted of 100 Pekin – STAR 53 H.Y.
crossbred meat ducks of French origin. The ducks were reared for 8 weeks. During the entire
period they were reared in an intensive system as broilers. The breast muscles contained from
22.15% to 23.34% crude protein, and the content of this component increased slightly with the
age of the ducks. There was a marked increase in crude fat content in these muscles. The leg
muscles of the ducks contained less crude protein than the breast muscles (from 21.03% to
22.34%) and markedly more crude fat (from 4.17% to 6.80%). No changes were observed in
cholesterol content in the muscles in successive weeks of rearing; only an increasing tendency
was noted for cholesterol content as fat content increased in the muscles. The breast muscles
contained on average from 2 to 22 μg of retinol and from 10 to 28 μg of gamma-tocopherol per
100 g of muscle tissue, while the leg muscles contained from 10 to 22 μg of retinol and from 10
to 30 μg of gamma-tocopherol. As in the breast muscles, age was not found to affect retinol
content in the leg muscles, but the amount of gamma-tocopherol in the leg muscles changed in
a reverse in direction as in the breast muscles, i.e. it increased with the age of the ducks. The
lipids of the breast muscles of the ducks in weeks 6, 7 and 8 of rearing contained from 46.0% to
47.8% saturated fatty acids (SFA) and from 52.2% to 54.0% unsaturated fatty acids (UFA). An
increase was observed in the share of UFA and a decrease in that of SFA between the ages of
6 and 8 weeks. The leg muscles contained markedly less SFA and more UFA than the breast
muscles. Celem badań była ocena wybranych cech jakościowych mięsa kaczek w zależności
od ich wieku. Materiał doświadczalny stanowiło 100 osobników mieszańców mięsnych kaczek
typu Pekin – Star 53 H.Y., pochodzenia francuskiego. Odchów trwał 8 tygodni. Przez cały okres
ptaki odchowywano systemem intensywnym jako brojlery. Mięśnie piersiowe zawierały od 22,15
do 23,34% białka ogólnego, przy czym zaobserwowano nieznaczne zwiększanie się tego
składnika w mięśniach wraz z wiekiem kaczek. Z kolei dość wyraźnie zwiększała się zawartość
tłuszczu surowego w badanych mięśniach. Mięśnie nóg kaczek, w porównaniu z mięśniami
piersiowymi, zawierały mniej białka ogólnego (od 21,03 do 22,34%) i wyraźnie więcej tłuszczu
surowego (od 4,17 do 6,80%). Nie zaobserwowano zmian w zawartości cholesterolu w badanych
mięśniach w kolejnych tygodniach odchowu ptaków, a jedynie tendencję do zwiększania się
zawartości tego składnika wraz ze zwiększaniem się zawartości tłuszczu w mięśniach. Mięśnie
piersiowe zawierały średnio od 2 do 22 μg retinolu i od 10 do 28 μg/100 g tkanki mięśniowej
gamma-tokoferolu, mięśnie nóg zawierały odpowiednio od 10 do 22 μg retinolu i od 10 do 30 μg
gamma-tokoferolu. Podobnie jak w przypadku mięśni piersiowych, również w przypadku mięśni
nóg nie ustalono wpływu wieku na zawartość retinolu, natomiast ilość gamma-tokoferolu
w mięśniach nóg zwiększała się wraz z wiekiem kaczek. Lipidy mięśni piersiowych kaczek
w 6, 7 i 8 tygodniu odchowu zawierały od 46.0 do 47.8% nasyconych kwasów tłuszczowych
(SFA) oraz od 52,2 do 54,0% nienasyconych kwasów tłuszczowych (UFA). Zaobserwowano
zwiększanie się udziału kwasów UFA, a zmniejszanie SFA wraz z wiekiem kaczek, tj. między
6 a 8 tygodniem życia ptaków. Mięśnie nóg, w porównaniu z mięśniami piersiowymi kaczek,
zawierały wyraźnie mniej nasyconych, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Collections
The following license files are associated with this item: