Ichthology and Economic Importance of Baltic Herring in Polish Fish Industry

View/ Open
Date
2019Author
Sawicki, Tomasz
Juszczak, Magda
Szymczak, Mariusz
Metadata
Show full item recordAbstract
For Polish fishery herring is a common material acquired from Baltic Sea. Despite the
homogeneity of this species, herring is divided for many different types due to the geographical
location of each shoal. Differences in the anatomic features between the types of herring
indicate many adaptation attributes to environment in which this species lives. As a result,
geographical division influences on spawning season, amount of laid eggs, size of eggs and the
spawning period. These attributes are related with environmental conditions of given season.
Herring belongs to fat fish, what affects meat properties, processing methods and types of
products that can be obtained. Spawning season decides about mass yield of herring production
and sensory quality of products. Herring meat is good source of necessary unsaturated fatty
acids, essential amino acids, minerals and vitamins. The composition of herring meat indicates
that it is favourable element of daily diet. Moreover, the price of this species is low in
comparison to other fish. Additional benefit of the processing is, that also herring by-products
find technological applications what reduces loss in fish processing industry. W przypadku polskiego rybołówstwa śledź jest powszechnym surowcem
pozyskiwanym z Morza Bałtyckiego. Pomimo homogeniczności tego gatunku śledź jest
podzielony na wiele różnych typów ze względu na położenie geograficzne. Różnice w cechach
anatomicznych między typami śledzia wskazują na wiele cech adaptacyjnych do środowiska,
w których żyje ten gatunek. Podział geograficzny wpływa na okres rozrodczy, ilość jaj
złożonych, wielkość jaj i okres tarła. Atrybuty te są związane z warunkami środowiskowymi danego sezonu. Śledź należy do tłustych ryb, co ma wpływ na właściwości mięsa, metody
przetwarzania i rodzaje produktów, które można z niego uzyskać. Okres tarła decyduje
o wydajności masy podczas przetwarzania śledzia i jakości sensorycznej gotowych produktów.
Mięso śledzia jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
niezbędnych aminokwasów, minerałów i witamin. Skład mięsa śledzia wskazuje, że jest ono
korzystnym składnikiem codziennej diety. Ponadto cena rynkowa ryb należących do tego
gatunku jest niska, w odniesieniu do cen innych ryb. Dodatkową korzyścią jest to, że również
uboczne produkty ze śledzi znajdują zastosowanie technologiczne, co zmniejsza straty
w przetwórstwie ryb.
Collections
The following license files are associated with this item: