Water Use Efficiency and Spad Index of Fruit Trees Grown under Different Water Conditions

View/ Open
Date
2019Author
Jaroszewska, Anna
Podsiadło, Cezary
Stachurska, Dorota
Metadata
Show full item recordAbstract
The experiment was conducted in 2015 and 2016 in the Agricultural Experimental
Station in Lipnik (53°20′35″N 14°58′10″E), Poland. The main goal of the study was to assess the
characteristic features associated with water use efficiency and index of leaf greening of fruit
trees. The experiment was designed by the randomized block method in 7 replications (one
tree – one replicate) for cherry cv. ’Łutówka’, 5 replications for sweet cherry cv. ‘Vanda’,
7 replications for apple cv. ‘Rubinola’ and 4 replication for plum cv. ‘Amers’. The experimental
factor was under-crown watering: 0 – control objects with no irrigation, W – irrigated objects, at
the level of moisture –0.01 MPa of the water potential. Irrigated cherry and sweet cherry trees
were characterized by significantly lower assimilation and transpiration intensity as well as
stomatal conductance. In apple and plum cultivation, irrigation remarkably enhanced the
assimilation and transpiration intensity. All tested fruit tree species grown on irrigated objects
were distinguished by higher value of water use efficiency (WUE) and momentary water use
efficiency (WUEI). Index of leaf greening was significantly lower for irrigated trees. Doświadczenie prowadzono w latach 2015 i 2016 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej
w Lipniku (53° 20'35 "N 14° 58'10" E) w Polsce. Głównym celem badań była ocena
charakterystycznych cech związanych z efektywnością zużycia wody i indeksem zazielenienia
liści drzew owocowych. Eksperyment został założony metodą losowanych bloków w 7 powtórzeniach
(jedno drzewo – jedna replikacja, powtórzenie) dla wiśni odm. ‘Łutówka’, w 5
powtórzeniach dla czereśni odm. ‘Vanda’, w 7 powtórzeniach dla jabłoni odm. ‘Rubinola’ i w 4
powtórzeniach dla śliwy odm. ‘Amers’. Czynnikiem doświadczalnym było nawadnianie
podkoronowe: 0 – obiekty kontrolne, bez nawadniania, W – obiekty nawadniane, przy poziomie
uwilgotnienia –0,01 MPa potencjału wodnego. Nawadniane wiśnie i czereśnie charakteryzowały
się znacznie niższą intensywnością asymilacji i transpiracji oraz przewodnictwem szparkowym.
W uprawie jabłek i śliwek nawadnianie znacznie zwiększyło intensywność asymilacji i transpiracji.
Wszystkie badane gatunki drzew owocowych uprawiane na obiektach nawadnianych,
odznaczały się wyższą efektywności zużycia wody (WUE) i chwilową efektywnością zużycia
wody (WUEI). Wskaźnik zazielenienia liści był znacznie niższy dla drzew nawadnianych.
Collections
The following license files are associated with this item: