Antioxidant enzymes activity and lipid peroxidation in serum, breast and leg muscles of broiler chickens reared in two different systems and exposed to elevated air temperature
Date
2017Author
Muchacka, Renata
Greń, Agnieszka
Kapusta, Edyta
Skomorucha, Iwona
Sosnówka-Czajka, Ewa
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of the study was to investigate possible oxidative damage in serum, breast
and leg muscles in broiler chickens Ross 308 reared in two housing systems and exposed to
high summer air temperature. 400 broiler chickens were divided into two groups (200 birde per
group): I – birds kept on litter in an indoor system, II – chickens kept on litter with access to
green paddocks. Birds were fed ad libitum standard diets based on concentrates. Throughout
the study, birds had free access to water. Both groups were managed under uniform
environmental (air humidity and temperature, lighting programme) and feeding conditions. In the
6th week of rearing, during high outdoor temperatures, antioxidant enzymes activity (CAT, SOD,
GPx), glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) concentrations in serum, breast and leg
muscles tissues were investigated. In addition, blood and tissue samples were collected 1 day
before high summer outdoor temperatures. The results showed that elevated air temperature
initiates oxidative stress in broiler chickens, regardless of rearing system, but broiler chickens
using green paddocks were characterized by a more stable antioxidant system. High air
temperatures initiate lipid peroxidation as indicated by increased MDA levels, however leg
muscles are more sensitive to the effect of oxidative stress than breast muscles. Celem doświadczenia było zbadanie potencjalnych skutków stresu oksydacyjnego
w surowicy, mięśniach piersiowych i nóg kurcząt brojlerow Ross 308, utrzymywanych w dwoch
systemach odchowu w okresie letniej wysokiej temperatury powietrza. Kurczęta (400) przydzielono
do dwoch grup (po 200 ptakow): I – ptaki utrzymywane w systemie ściołowym bez możliwości
korzystania z wybiegów, II – kurczęta utrzymywane w systemie ściołowym z możliwością
korzystania z wybiegów. Ptaki żywiono ad libitum standardowymi paszami sporządzonymi na
bazie koncentratów. Ptaki przez cały okres doświadczenia miały swobodny dostęp do poideł
z wodą. Obie grupy były utrzymywane w jednakowych warunkach środowiskowych (wilgotności,
temperatury, programu świetlnego) oraz żywieniowych. W 6. tygodniu odchowu, w czasie
wystąpienia letnich upałów, badano aktywność enzymów antyoksydacyjnych (SOD, CAT, GPx)
oraz stężenie GSH i MDA w surowicy i mięśniach piersiowych i nóg. Dodatkowo krew i tkanki
pobrano dzień przed wystąpieniem podwyższonej temperatury zewnętrznej. Wyniki wskazują, iż
wysoka temperatura może indukować u kurcząt brojlerów stres oksydacyjny, niezależnie od
systemu utrzymania, jednak kurczęta korzystające z zielonych wybiegów charakteryzowały się
stabilniejszym systemem antyoksydacyjnym. Wysoka temperatura powietrza inicjuje peroksydację
lipidow, na co wskazuje wzrost poziomu MDA, przy czym mięśnie nóg są bardziej wrażliwe na
stres oksydacyjny niż mięśnie piersiowe.
Collections
The following license files are associated with this item: