Bacteriological contamination of water in selected bathing areas in Małopolska

Ładowanie...
Miniatura

Data

2017

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

Microbiological contamination of waters used for recreational purposes may constitute a serious danger to the health of users. Only a few reservoirs in Lesser Poland are subjects of constant control and meet the microbiological criteria. The work was aimed at evaluating the degree of microbiological contamination of selected bathing areas in Małopolska voivodeship in the municipal areas Tarnow and Krakow. Samples were taken from 10 sampling points, three times in the period from June to October 2016. Microbiological analyzes of water were performed using membrane filtration and serial dilutions methods. The total number of mesophilic and psychrophilic bacteria as well as number of Escherichia coli, fecal streptococci (enterococci) and staphylococci were determined. In all examined reservoirs the occurrence of microbiological indicators of bad hygienic condition of water was confirmed. Numerous occurred bacteria of the species E. coli, which was the main reason for the water being taken to those that did not meet the bathing area requirements. More contaminated were bathings in the municipality of Kraków than Tarnów, but these were not statistically significant differences. The amount of psychrophilic bacteria in the waters was higher than mesophilic ones, suggesting that the main source of microorganisms is the natural environment. Recreational areas under constant monitoring were characterized by slightly less contamination, but rarely met criteria for bathing due to the large number of indicator bacteria. The biggest water pollution was found at the peak of the tourist season in August. Considering the average values of measurements only bathing “Katamaran” meet the requirements.
Mikrobiologiczne zanieczyszczenie wód wykorzystywanych do celów rekreacyjnych może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia użytkowników. Tylko nieliczne zbiorniki wodne w Małopolsce podlegają stałej kontroli i spełniają kryteria mikrobiologiczne. Celem pracy była ocena stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia wybranych kąpielisk znajdujących się w województwie małopolskim w gminach Tarnów i Kraków. Próbki do badań pobrano z 10 kąpielisk trzykrotnie w okresie od czerwca do października 2016 r. Analizy mikrobiologiczne wody wykonano metodą filtracji membranowej i metodą seryjnych rozcieńczeń. Określono ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych oraz liczebność Escherichia coli, paciorkowców kałowych (enterokoków) i gronkowców. We wszystkich badanych kąpieliskach stwierdzono występowanie mikrobiologicznych wskaźników złego stanu higienicznego wody. Bardzo licznie występowały bakterie E. coli, co było główną przyczyną zaliczenia zbiorników do niespełniających wymagań stawianych kąpieliskom. Bardziej zanieczyszczone bakteriami były kąpieliska na terenie gminy Kraków, niż na terenie gminy Tarnów, jednak nie były to różnice istotne. Liczebność bakterii psychrofilnych w wodach była większa niż bakterii mezofilnych, co sugeruje, że głównym źródłem pochodzenia drobnoustrojów jest środowisko naturalne. Tereny rekreacyjne objęte stałym monitoringiem charakteryzowały się nieco mniejszym ogólnym zanieczyszczeniem bakteriologicznym, jednak rzadko spełniały kryteria stawiane kąpieliskom ze względu na dużą liczebność bakterii wskaźnikowych. Największe zanieczyszczenie wód stwierdzono w szczycie sezonu turystycznego – w sierpniu. Biorąc pod uwagę wartości średnie pomiarów, jedynie kąpielisko Katamaran spełniało wymagania

Opis

Słowa kluczowe

bathing areas, bacteriological contamination, Escherichia coli, enterococci, staphylococci., kąpieliska, zanieczyszczenie bakteriologiczne, Escherichia coli, paciorkowce kałowe, gronkowce

Cytowanie

Chmiel M.J., Mazur E.,Teresa Król (2017). Bacteriological contamination of water in selected bathing areas in Małopolska. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 338(44)4, 9–20. doi 10.21005/AAPZ2017.44.4.01